Tak rozpoznasz, które borówki są słodkie. Banalny test bez próbowania
Dlaczego jedne borówki są słodkie, a drugie mają kwaśny smak, choć zostały kupione w tym samym czasie? To pytanie często nurtuje miłośników tych owoców. Różnice w smaku wynikają m.in. z odmiany, różnic w uprawie czy podlewaniu. Najsmaczniejsze borówki rozpoznać możesz jednak w dziesięć sekund, wykonując banalny test bez próbowania.
Po zerwaniu z krzaka lub zakupie w sklepie niektóre borówki mogą wydawać się pyszne i słodkie, a inne kwaśne, i to nawet jeśli pochodzą z tego samego krzaka czy partii. To normalne, ponieważ owoce dojrzewają w różnym tempie.
Nie oznacza to jednak, że musisz skosztować ich wszystkich po kolei, licząc na szczęśliwy traf. Agnieszka Radzikowska, która na Instagramie prowadzi profil @sprytna_radzikowska_i_mop pokazała bowiem krótką rolkę, na której zdradziła sprytny trik na to, jak rozpoznać słodkie borówki bez próbowania.
Może cię zainteresować: Tyle minut gotuj kukurydzę. Będzie smaczna i chrupiąca, a nie miękka i mdła
Borówki to jedne z najzdrowszych owoców, które zawierają całą masę witamin i minerałów. Mają niski indeks glikemiczny, znajdziesz w nich, m.in.: witaminy: C, A, E, ryboflawinę, kwas foliowy, witaminę C, A i E czy tiaminę.
Udowodniono, że regularne jedzenie borówek może pozytywnie wpływać na odporność, pamięć, układ krążenia. Mają one także właściwości przeciwzapalne czy antyoksydacyjne, zapobiegają infekcjom dróg moczowych i mogą wspierać pracę wątroby. A to przecież i tak jedynie niewielka część licznych zalet spożywania tych przepysznych jagód.
Czytaj również: Obieranie jajek to mordęga? Wystarczy jedna zmiana podczas gotowania, a skorupa odejdzie gładko
Chcesz wiedzieć, jak rozpoznać słodkie borówki, aby nie zrobić ciasta czy smoothie z kwaśnych i niedojrzałych owoców? To proste, nie musisz ich nawet próbować. Wystarczy, że zrobisz banalny test.
Wrzuć owoce do dzbanka z zimną wodą. Te kwaśne i niedojrzałe zaczną unosić się w górę, wypływając na powierzchnię, a słodkie opadną na dno. To tak działa, dlatego że cukier w dojrzałych owocach ma większy ciężar od wody, więc pozostają one pod powierzchnią.
Zobacz też:
Zrób to ze słoikami, nim włożysz do nich przetwory. Unikniesz przykrej niespodzianki
Wysyp grzybów w Nowym Sączu. Z tych lasów nie wyjdziesz z pustym koszykiem
Twój telefon będzie działał dwa razy szybciej niż dotychczas. Wystarczy kilka kliknięć