Obieranie jajek to mordęga? Wystarczy jedna zmiana podczas gotowania, a skorupa odejdzie gładko
Lubisz jeść jajka, ale uważasz ich obieranie za prawdziwą mordęgę? To prawda, że to może wydawać się problematyczne, lecz istnieje prosty trik, dzięki któremu skorupka odejdzie od białka gładko bez większych problemów. Wystarczy jedna zmiana podczas gotowania, aby ułatwić sobie przygotowywanie śniadań, warzywnej sałatki czy pasty jajecznej.
Jajka warto jeść regularnie nie tylko ze względów smakowych, ale i zdrowotnych. Są niskokaloryczne, bogate w pełnowartościowe białko, liczne witaminy (m.in. A, D, E K, B2, B9 czy B12) oraz minerały tj. potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen czy jod, a także luteina.
Pasują do wielu potraw, zarówno śniadaniowych, jak i obiadowych czy słodkich deserów, jednak wiele osób rezygnuje z ich częstego spożywania z uwagi na problemy z obieraniem jajek. Ta czynność jest dla niektórych mordęgą, lecz istnieje prosty trik, który pozwala uporać się z nią w kilka sekund.
Może cię zainteresować: Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon
Jajka trudno się obierają, zwłaszcza jeśli są bardzo świeże, bo wtedy jego białko ma lekko kwaśne pH i silniej przylega do wewnętrznej błony skorupki. Podczas gotowania ścina się i jeszcze mocniej przylega do wewnętrznej błony skorupki, przez co próba jego wydobycia często kończy się poszarpaną powierzchnią jajka.
Najlepiej gotuj więc świeże jajka, (takie nieco starsze, które mają kilka dni, ale wciąż nadają się do spożycia, co możesz sprawdzić, wrzucając je do wody - dobre opadają na dno). Ich odczyn pH jest wyższy, bardziej zasadowy, dzięki czemu są także łatwiejsze do obierania.
Czytaj również: Tak ochłodzisz mieszkanie bez klimy i wiatraka. Wystarczy 1 produkt z apteki
Zawsze gotuj jajka wraz z 1 łyżeczką soli, która wzmocni strukturę białka, dzięki czemu skorupkę będzie się łatwiej obierało. To stary sprawdzony trik z kuchennej książki kucharskiej babci.
Innym sposobem, który również działa, jest dodanie do wody z gotującym się jajkiem odrobiny octu. Sprawi on także, że nie popękają. Możesz również schłodzić jajko w zimnej wodzie po ugotowaniu go na twardo. Powinno postać w niej około 5 minut, aby skorupka sprawnie odkleiła od białka.
Zobacz też:
Weź z garażu i spryskaj kabinę prysznicową. Już nie ujrzysz smug i zacieków
Prawie nikt nie wie, po co jest ta część toalety. Ma ważne znaczenie
Zamiast wyrzucać folię bąbelkową, włóż ją do zlewu. Jej zastosowanie cię zaskoczy