Reklama
Reklama

Tak rozpoznasz, czy grzyb jest robaczywy. Ten sekret zdradził mi dziadek

W niektórych województwach lasy wypełniły się grzybami. Wiele osób wraca z pełnymi koszykami, jednak znalezienie grzyba to tylko połowa sukcesu, ważne, żeby okazał się on zdrowy. Jak to sprawdzić przed jego zerwaniem? Istnieje prosty sposób, który zapewne zna sporo dziadków, jest on skuteczny i pozwala na szybką ocenę okazu. Na czym polega?

Znajdując dorodnego prawdziwka, wielu grzybiarzy ma nadzieję, że będzie on zdrowy — z większymi okazami bywa trudniej, małe świeżo wyrośnięte grzyby zazwyczaj są zdrowe, jednak nie jest to reguła. Najlepiej sprawdzać każdego grzyba. Powinniśmy pamiętać, że nawet po usunięciu zakażonej przez robaki części, nie jest zalecane. Najlepiej zbierać całkowicie zdrowe grzyby. 

Jak szybko rozpoznać czy grzyb jest robaczywy? 

Istnieje kilka kroków, które pozwolą nam sprawdzić, czy grzyb jest robaczywy, na pierwszy rzut oka będą to dziurki w kapeluszu — widoczne szczególnie na ciemniejszych kapeluszach, to pierwszy znak, że grzyb jest zamieszkany przez niechcianych lokatorów. Mocno zainfekowane wydzielają również nieprzyjemny zapach, dziurki są równie widoczne na nóżkach i pod kapeluszem. W takiej sytuacji grzyba powinniśmy zostawić. 

W przypadku wątpliwości można również obstukać grzyby — czyli otwartą dłonią kilka razy postukać o kapelusz, zdrowy grzyb powinien wydać dźwięk podobny do tego, jak gdybyśmy ostukiwali m.in. arbuza. Poza tym będzie wyraźne twardy i zbity przy dotyku. Jeśli się ugnie pod dłonią, to znaczy, że robaki najpewniej mocno go zainfekowały i zjadły sporo miąższu. Jeśli grzyb wydaje się zdrowy, można go zerwać, jednak powinniśmy wciąż pamiętać, żeby go dokładnie sprawdzić przed gotowaniem czy smażeniem. 

Sprawdź także: W tym lesie aż roi się od grzybów. Wyjdziesz z pełnym koszykiem

Dlaczego robaczywych grzybów nie powinno się zrywać? 

Wydawać by się mogło, że najprostszym sposobem na sprawdzenie grzyba jest zerwanie go i przekrojenie na pół — to sposób dający pewność, jednak warto go unikać, jeśli zobaczymy ewidentne oznaki, tego, że dany okaz jest robaczywy. Dlaczego? Ponieważ takie grzyby są ważnym elementem ekosystemu. Ponadto stanowią one pożywnie dla fauny leśnej — nie tylko grzyby również żyjące w nich robaki, które mogą być ważnym elementem diety ptaków czy też owadów. Z tego też powodu takie okazy lepiej zostawić na swoim miejscu i ich nie wyrywać jeśli wiemy, że są robaczywe i nam się do niczego nie przydadzą. 

Stare grzyby są również ważnym elementem leśnej ściółki, wspierają rozkład materii oraz zwiększają składniki odżywcze w glebie. Wybierając się na grzybobranie warto pamiętać o tej zasadzie, tak samo jak o odpowiednim ubiorze — należy zakrywać ciało, aby wrócić do domu tylko z pełnym koszykiem zdrowych grzybów i bez kleszczy. Pamiętaj, także, aby zbierać grzyby wyrośnięte — takie, które można już zidentyfikować pod względem gatunku. 

Zobacz też:

​Nie myj deski do krojenia detergentami. Wystarczą te 2 naturalne składniki

Jedzą trujące grzyby i chwalą się w mediach. Eksperci ostrzegają, czym to grozi

O to najczęściej kłócą się grzybiarze. Sanepid wyjaśnia, jak postąpić w lesie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby
Przejdź na