Świetnie udaje kurkę, ale jest trująca. Uważaj podczas grzybobrania
Pieprznik jadalny, czyli kurka to jeden ze smaczniejszych grzybów, jednak samodzielnie zbieranie tego typu okazów, może być problematyczne dla niedoświadczonych grzybiarzy. Kurka do złudzenia przypomina niejadalną lisówkę pomarańczową, która spożyta w większej ilości może prowadzić do zatrucia organizmu. Jak ją rozpoznać?
Zjedzenie większej ilości lisówek pomarańczowych można przypłacić zdrowiem, dlatego też nie mając pewności czy znaleziony przez nas grzyb jest kurką lepiej nie ryzykować. Oczywiście warto również zabrać ze sobą atlas grzybów lub ulotki informacyjne — dostępne są one na stronie Lasów Państwowych. Można również poprosić o radę doświadczonych grzybiarzy.
Sezon na grzyby rozpoczął się w pełni, mimo iż kurek jeszcze nie znajdziemy zbyt wiele w lasach, to możemy już natrafić na pojedyncze skupiska, jednak często niedoświadczeni grzybiarze mylą je z lisówką pomarańczową. Może to stanowić spory problem grzyb ten jest niejadany ze względu na zawarty w nim arbitol, w niewielkich ilościach nie powinien zaszkodzić, niemniej zjedzeniu już kilku czy kilkunastu lisówek może prowadzić do poważanych problemów trawiennych. Spożycie grzybów zawierających arbitol w nadmiarze może skutkować wystąpieniem wymiotów i nudności oraz zatruciem pokarmowym.
W przypadku wątpliwości co do spożytych kurek należy niezwłocznie udać się do lekarza — jeśli nie mamy pewności czy to, co zebraliśmy jest kurką lepiej nie ryzykować.
Sprawdź także: Zatrzęsienie grzybów w lasach. Grzybiarze zdradzają, co można już znaleźć
Lasy Państwowe co roku przypominają o konieczności sprawdzania grzybów — lepiej nie zbierać tylko te, co do których jesteśmy pewni. Istnieje również możliwość bezpłatnej konsultacji z grzyboznawcą Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Jak rozpoznać lisówkę pomarańczową?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na blaszki i kapelusz. Kapelusz u lisówki jest bardziej zaokrąglony i bledszym niż trzonek, jest bardziej pomarańczowa i ma znacznie gęstsze ułożenie blaszek. Kurki z kolei mają grubsze trzonki i bardziej żółty kolor. Brzegi kapelusza są dużo bardziej nieregularne niż u lisówki.
Najważniejszą zasadą jest, że nie mając pewności lepiej nie zbierać wątpliwe wglądających kurek — jeśli mamy taką możliwość warto wybrać się na grzybobranie z kimś, kto się na tym dobrze zna, wtedy „na żywo” będzie nam w stanie pokazać różnice.
Przeczytaj również: W tym rejonie Polski jest najwięcej grzybów. Prawie każdy wraca z lasu z pełnym koszykiem
Zobacz też:
Zrób to, zanim zaczniesz myć podłogę. Inaczej nigdy nie będzie czysta
Grzybiarze omijają go szerokim łukiem, bo dziwnie wygląda. Jest jadalny i bardzo smaczny
Możesz zamrozić rabarbar. Pamiętaj o tym, a będzie smaczny i chrupiący