Stanowi doskonały dodatek do wody. Daje orzeźwienia w upalne dni i wspomaga trawienie
Jest tak oczywista, że aż chwilami zapomniana. Mięta, bo to o niej mowa, jest jednym z ulubionych ziół wielu Polaków. Sprawdza się jako dodatek do licznych dań, lecz latem jej głównym zadaniem jest przynosić orzeźwienie w upalne dni. Liście tej rośliny posiadają jednak wiele więcej zastosowań. Podpowiadamy kilka z nich.
Mięta to pełna aromatu roślina, która odnajduje szerokie zastosowanie w kuchni, ale nie tylko. W okresie letnim jest szczególnie doceniana, zwłaszcza podczas upalnych dni. Ponadto posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Co jeszcze o niej wiadomo oraz jak można ją wykorzystać?
Mięta znana jest już od starożytności, jednak w ostatnich latach stała się na tyle popularna, że z łatwością można ją kupić świeżą w niemal każdym supermarkecie. Co więcej, chętnie hodowana jest w ogródkach i na balkonach.
Nie ma się co temu dziwić, ponieważ świeże liście mięty to niepowtarzalny smak i aromat. Zwłaszcza że obecnie dostępnych jest szereg jej odmian. Do najpopularniejszych zalicza się oczywiście mięta pieprzowa, ale także czekoladowa, cytrynowa, ananasowa czy truskawkowa.
Opcji jest więc sporo, jednak wszystkie łączy fakt, że wciąż oferują unikatowy miętowy smak i zapach. Wraz z nimi podążają wyjątkowe właściwości tej rośliny. Dla wielu znana jest głównie w postaci herbatki, po którą ochoczo sięga się przy dolegliwościach ze strony układu trawiennego.
Mięta jest pomocna przy niestrawnościach i wzdęciach, a także wspomaga pracę układu trawiennego. To jednak nie wszystko. Jest niezwykle pomocna przy przeziębieniach oraz stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Sprawdza się również jako preparat przy bólach mięśni.
Zobacz również: Jedz codziennie na śniadanie, a jelita ci podziękują. W końcu pozbędziesz się oponki
O właściwościach mięty można by jeszcze sporo się rozpisywać, jednak wraz z nadejściem upalnych dni, uwaga kieruje się ku orzeźwiającym możliwościom mięty. Główny składnik mięty to mentol, który działała chłodząco.
Roślina ta latem szczególnie doceniana jest za swój orzeźwiający zapach i smak. Wystarczy kilka liści świeżej mięty, aby zaznać przyjemnej ochłody, gdy żar leje się z nieba podczas wakacyjnych dni. Warto więc sprawić sobie krzak świeżej mięty i korzystać z jej dobrodziejstwa w czasie upałów.
Na przykład sprawdzi się jako dodatek do cytrynowej lemoniady. Takie połączenie jest dla wielu ulubionym napojem podczas lata. Nie trzeba raczej nikogo przekonywać, że jest także świetnym dodatkiem do wody. Po prostu. Wystarczy szklanka wody, kilka listków świeżej mięty i ewentualnie kostki lodu, aby zaznać najprzyjemniejszej ochłody w gorący dzień.
Ponadto z udziałem mięty można zrobić wiele ciekawych dań. Między innymi sporą popularnością cieszy się sałatka z kuskusem, pietruszką i miętą. Potrawa ta jest pełna wyrazistego i ciekawego smaku. Ponadto warto dorzucać ją do deserów, koktajlów i smoothie, aby dodać im lekko orzeźwiającego smaku, który jest szczególnie pożądany podczas wysokich, letnich temperatur.
Zobacz też:
Piekarnik czyszczę bez szorowania. Nakładam i czekam, a po 30 minutach wygląda jak nowy
Tych produktów nie powinni jeść seniorzy. Niektóre codziennie lądują na talerzu
Pij szklankę dziennie. Kosztuje grosze, a przyniesie ci długowieczność