Reklama
Reklama

Skończył ci się papier do pieczenia? Zastąpisz go produktami, które na pewno masz w kuchni

Papier do pieczenia jest niezbędny do wypieków. Czasem zapominamy go kupić i nagle orientujemy się, że nie mamy go w domowym zapleczu. Czy rzeczywiście trzeba biec po niego do sklepu? Okazuje się, że dzięki kilku trikom możemy zastąpić papier do pieczenia. Od teraz możesz stosować te trzy produkty zamiast papieru do pieczenia. Na pewno masz je w swojej kuchni.

Papier do pieczenia - czym go zastąpić?

Papier do pieczenia to produkt, który bardzo często wykorzystujemy w kuchni, nie tylko do przygotowania wypieków. W niektórych sytuacjach trudno zastąpić papier do pieczenia, jednak czasem domowe produkty mogą sprawdzić się jako alternatywa przy wielu wypiekach. Zamiast papieru do pieczenia warto użyć foli aluminiowej, bułki tartej czy silikonowych foremek. Wybierając zamienniki nie tylko ratujesz przepis, ale nawet dbasz o środowisko przy wyborze jednego z nich.

Folia aluminiowa nie tylko do pakowania żywności

Folię aluminiową najczęściej wykorzystujemy do pakowania żywności. Jak się okazuje - można stosować ją zamiennie z papierem do pieczenia. Ponadto jest od niego trwalsza.

Wystarczy posmarować folię aluminiową tłuszczem np. olejem, aby nie przywierała do ciasta. Pamiętajmy, że ma ona dwie strony: jedną matową, a drugą błyszczącą. Tę błyszczącą kierujemy do wewnątrz, ponieważ lepiej trzyma ciepło.

 

Bułka tarta jako ekologiczny zamiennik papieru do pieczenia

Bułkę tartą najczęściej wykorzystujemy w kuchni do panierowania. Od teraz możesz stosować ją jako ekologiczny zamiennik papieru do pieczenia. Nie generuje dodatkowych odpadów. Wybierając ją, dbamy o środowisko. 

Foremkę smarujemy masłem, a następnie posypujemy ją bułką tartą. Dzięki temu ciasto nie przywiera i dodatkowo ma chrupiący wierzch. 

Co zamiast papieru do pieczenia? Foremki silikonowe do wielokrotnego użycia w piekarniku

Foremki silikonowe są bardzo praktyczne, ponieważ możemy używać ich wiele razy. Cechuje je elastyczność i utrzymywanie ciepła. 

Foremek silikonowych nie trzeba natłuszczać, bezpośrednio nakładamy na nie przygotowaną masę. Dodatkowo są łatwe w myciu i przechowywaniu. 

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki