Reklama
Reklama

Regularnie używasz obieraczki do warzyw, ale czy robisz to dobrze? Większość z nas popełnia błąd

Obieranie warzyw to często żmudne zajęcie, jednak niezbędne w celu przygotowania wielu posiłków. Mnóstwo osób używa obieraczki zamiast noża. Przybór ten może w znaczący sposób ułatwić pracę, jednak nie każdy używa go w prawidłowy sposób. Większość popełnia ten sam błąd – sprawdź jak efektywnie korzystać z obieraczki do warzyw.

Jak prawidłowo używać obieraczki do warzyw?

Wiele osób obiera warzywa używając noża. Na rynku dostępnych jest również wiele rodzajów obieraczek – przyrządów kuchennych wyposażonych w specjalnie wyprofilowane ostrze oraz uchwyt. Co istotne, istnieją również modele elektryczne, jednak zazwyczaj są one dużo większe i droższe. 

Większość osób używających obieraczek do warzyw popełnia błąd i nie wykorzystuje w pełni potencjału tego przyrządu. Użytkownicy zwykle obierają warzywa w ten sposób, że przykładają ostrze do skórki, a następnie ciągną je w dół, po czym odrywają rękę i powtarzają cały proces.

Jakiś czas temu jedna z tiktokerek – @clairebanayad pokazała na filmiku prawidłowy sposób obierania warzyw obieraczką. Okazuje się, że ciągnąc ostrze po skórce warzywa, dobrze jest go nie odrywać, a pociągnąć z powrotem w górę. W ten sposób obieranie przebiega znacznie szybciej i wygodniej

Jakich warzyw lepiej nie obierać?

Pomimo tego, że obieranie stało się nieodłączną częścią przygotowywania wielu potraw, to niektórych warzyw lepiej nie obierać. Tak jest na przykład w przypadku marchewki, której wiele cennych składników odżywczych znajduje się w skórce. Podobnie jest z ogórkiem, pomidorem i cukinią.

Przeczytaj też: Moja babcia mrozi obierki z ziemniaków. Nie uwierzysz, do czego je wykorzystuje

Dotyczy to jednak warzyw ze sprawdzonych, ekologicznych upraw. W innych przypadkach niektóre produkty mogą być uprawiane z wykorzystaniem pestycydów, które zwykle osadzają się właśnie na skórce. W takiej sytuacji warto je obierać. 

Co więcej, niektóre osoby mogą odczuwać problemy żołądkowe po zjedzeniu skórki niektórych warzyw. Tak jest w przypadku pomidora. Właśnie dlatego wiele osób obiera go przed konsumpcją.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki