Przetwory nie mogą stać w piwnicy w nieskończoność. Tak sprawdzisz, czy się nie zepsuły
Sezon na domowe przetwory trwa do późnej jesieni. Zanim jednak przygotujesz kolejne słoiki z warzywami i owocami, najpierw sprawdź, czy w piwnicy nie zalegają jeszcze zapasy z poprzednich sezonów. Sprawdź, czy się nie zepsuły i wykorzystaj je w pierwszej kolejności. W przeciwnym razie mogą się zmarnować.
Czy na pewno wiesz, jak długo można przechowywać przetwory w słoikach? Wielu Polaków trzyma zapasy w piwnicach po kilka lat, bo wydaje im się, że nic złego nie powinno się z nimi stać. Tak naprawdę jest to jednak mylne przekonanie.
Podobnie jak każdy inny produkt, kiszone ogórki, pikle, buraczki, grzybki, dżemy czy kompoty z twoich ulubionych owoców również mają swoją datę przydatności do spożycia. Wyjaśniamy, jak sprawdzić, czy się nie zepsuły.
Jeśli chcesz długo cieszyć się swoimi ulubionymi przetworami, musisz zadbać o to, aby się nie zepsuły. Dobór odpowiednich naczyń ma kluczowe znaczenie dla trwałości warzyw i owoców, ich jakości i smaku. Najlepiej wybierz sprawdzone szklane słoiki.
Możesz wybrać słoiki typu twist off z gwintami i blaszanymi pokrywkami (świetne do pasteryzacji, dżemów, soków, przecierów i syropów), albo słoiki typu week - z grubego szkła (odporne na zarysowania i wysokie temperatury). Ten drugi typ bezproblemowo się otwiera. Wystarczy podnieść klamrę albo zaciski.
- małe słoiki 125-200 ml - idealne do przechowywania dżemów
- średnie słoiki - 200-800 ml - sprawdzą się na sałatki czy buraczki
- średnio duże słoiki - 500 ml i więcej - dobre na kompoty wraz z kawałkami owoców
- duże słoiki - 3-5 litrowe - najlepsze do kiszenia kapusty czy ogórków
Ważne, aby słoiki na przetwory były szczelne, porządnie umyte i wyparzone. Nie mogą być powyginane ani wyszczerbione, a ich zaciski czy nakrętki muszą być w idealnym stanie.
Zwróć także uwagę na pomieszczenie, w którym przetwory są przechowywane. Idealnie nadaje się piwnica. Sprawdzić powinno się jednak także każde w miarę chłodne, suche i ciemne pomieszczenie np. spiżarnia czy garaż.
Może cię zainteresować: Moja babcia zawsze wkłada je na dno szafy. Mole trzymają się z daleka
Nie możesz przechowywać zawekowanych słoików w nieskończoność w piwnicy czy spiżarni mimo tego, że zabieg ten wydłuża trwałość przetworów. Nawet zamknięte hermetycznie produkty mają określoną datę spożycia.
Prawidłowo zawekowana żywność może być przechowywana maksymalnie przez 1-2 lata. W przypadku ogórków kiszonych, pikli czy buraczków nie zaleca się zwlekać z jedzeniem (powinny być wykorzystanie w ciągu 12 miesięcy od momentu zawekowania). Dżemy, powidła czy kompoty z cukrem mogą poleżeć nieco dłużej.
Zastanawiasz się, jak długo można przechowywać przetwory w słoikach po otwarciu? Te od razu powinny trafić do lodówki, chyba że zamierzasz zjeść je w całości za jednym razem.
Idealnie byłoby, gdyby temperatura w urządzeniu wynosiła nie więcej niż 4 stopnie Celsjusza, a wilgotność utrzymywała się na poziomie około 30-40 procent. Pamiętaj, by za każdym razem po otwarciu szczelnie zamykać słoiki i chować je do lodówki.
- ogórki kiszone - możesz trzymać w lodówce około 2 tygodni
- kompoty - możesz przechowywać w lodówce do 1,5 tygodnia
- dżemy i konfitury - możesz trzymać w lodówce maksymalnie 3-4 tygodnie.
Czytaj również: Przed tą rybą ostrzegają dietetycy. Jest gorsza nawet od pangi
Nie jesteś pewien, jak sprawdzić, czy przetwory się nie zepsuły? Przede wszystkim nie spożywaj produktów, które wydają ci się podejrzane już na pierwszy rzut oka, czyli np. mają wypukłą nakrętkę i syczą.
Zaniepokoić powinien cię nietypowy kolor, przebarwienie, pleśń lub nieprzyjemny zapach po otwarciu słoika. Gdy je zauważysz, natychmiast wyrzuć zawartość słoika do kosza na odpady zmieszane.
Zobacz też:
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien
Nie musisz wymieniać zardzewiałej baterii łazienkowej. Wyczyścisz ją szybko i za grosze