Prawie nikt nie wie, o tej funkcji piekarnika. Wykorzystujemy ją źle
Piekarnik należy do podstawowego wyposażenia niemal każdej kuchni. Wiele jego modeli posiada w dolnej części niepozorną szufladę, która zazwyczaj wykorzystywana jest jako dodatkowa przestrzeń do przechowywania blaszek czy też patelni. Okazuje się, że jej pierwotne przeznaczenie jest jednak zupełnie inne. Dowiedz się, do czego w rzeczywistości służy ta szuflada w piekarniku.
Dla większości osób szuflada w piekarniku jest zupełnie czymś normalnym i zazwyczaj służy do przechowywania blaszek, foremek do pieczenia czy też patelni oraz mało używanych garnków. Właściwe przeznaczenie jest jednak zupełnie inne i mało kto ma tego świadomość. W większości domów taka szuflada jest więc wykorzystywana niezgodnie z jej właściwą funkcją.
Do czego służy piekarnik, każdy wie, ale nie każdy wie, do czego służy znajdująca się tuż pod nim szuflada. Większość modeli piekarników wolnostojących oraz starsze wersje kuchenek właśnie takową posiadają. W rzeczywistości w większości piekarników jest to szuflada do podgrzewania, czyli warming drawer.
Co prawda, w nieco bardziej nowoczesnych urządzeniach, szuflada ta może pełnić również inne funkcje, jednak zaprojektowana została z myślą o utrzymywaniu ciepła poszczególnych potraw. Dzięki niej dania mogą pozostać świeże i ciepłe aż do momentu podania.
Jak się okazuje, to niezwykle przydatna funkcja, którą można szczególnie docenić i wykorzystać podczas serwowania kilku potraw naraz lub w czasie przygotowywania jedzenia dla większej liczby osób. Jeśli wiadomo, jak właściwie wykorzystywać tę część piekarnika, może ona zwiększyć komfort przygotowywania posiłków. Nowsze modele dodatkowo mogą służyć do rozmrażania żywności czy też suszenia ziół.
Zobacz też: Zapomnij o przypalonym żelazku. Najlepszy środek czyszczący masz w apteczce
Szuflada pod piekarnikiem może również posłużyć do podgrzewania talerzy przed wykorzystaniem ich do podania potraw. Tak w prosty sposób można zachować na dłużej odpowiednią temperaturę dań, o czym wiedzą nawet w najlepszych restauracjach. Może więc okazać się niezwykle pomocna, jeśli tylko wiadomo, jak ją wykorzystać.
W ciągu dalszym może również służyć do przechowywania w niej niektórych przedmiotów, jednak należy mieć na uwadze, że w zależności od konstrukcji piekarnika ta może się nagrzewać podczas pieczenia w głównej komorze. Wobec tego zdecydowanie odradza się przetrzymywania w niej plastikowych pojemników, papieru, silikonowych akcesoriów czy też żywności, która nie powinna być podgrzewana.
Warto zapoznać się z instrukcją posiadanego urządzenia, aby dowiedzieć się, czy szuflada pod piekarnikiem posiada funkcję grzania czy w rzeczywistości jedynie przyjmuje pasywnie ciepło z działającego piekarnika. W obu przypadkach taka funkcja szuflady pod piekarnikiem może się okazać w niektórych przypadkach niezwykle pomocna i to nie tylko do przechowywania akcesoriów kuchennych.
Sprawdź również: Zrób to z kuchenką przed wyjazdem na urlop. Później sobie podziękujesz
Zobacz też:
Tym produktem za 2 zł wyczyścisz kostkę brukową. Porosty i zanieczyszczenia zejdą w mgnieniu oka
Zapomnij o przypalonej patelni. Przykryj ją ręcznikiem papierowym, a efekt cię zaskoczy
Tak szybko wydrylujesz wiśnie. Wystarczy produkt z kuchennej szafki