Reklama
Reklama

Poprawia odporność i rozgrzewa w mroźne dni. Wystarczą 2 łyżki dziennie

Shot imbirowy to prawdziwy hit, który wzmocni twoją odporność. Pij go szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy tak łatwo jest o infekcje wirusowe. Składa się z samych skarbów natury o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Dowiedz się, jak przygotować shot imbirowy i kiedy go pić.

Imbir powszechnie uważany jest za naturalny lek przeciw przeziębieniu. Dzięki ostremu smakowi po wypiciu od razu rozgrzewa, co skutkuje polepszeniem samopoczucia szczególnie w zimne jesienne i zimowe dni. Imbir zawiera także substancje o działaniu przeciwutleniającym i przeciwbólowym. Jest świetnym lekiem na mdłości. W połączeniu z innymi składnikami wzmacniającymi odporność stanowi domowy sposób na przeziębienie

Jak spożywać korzeń imbiru? Można dodać go do herbaty, a sproszkowany świetnie uzupełnia koktajle. W tym sezonie jednak gorąco polecany jest shot imbirowy, którego doskonały smak, szybkość przygotowania i działanie zachęca do stosowania jako domowy lek na przeziębienie i suplement na wzmocnienie odporności.  

Szot imbirowy na odporność - jak przygotować?

Ostatnio shot imbirowy stał się bardzo popularny. Coraz więcej osób skłania się do naturalnych metod wzmacniania odporności organizmu i wybiera dobrze skomponowane produkty spożywcze zamiast aptecznych suplementów. Świetnym tego przykładem jest właśnie shot imbirowy. Dowiedz się, jak go przygotować i co do tego będziesz potrzebować.  

Shot imbirowy możesz przygotować bardzo szybko. Będziesz do tego potrzebować przede wszystkim świeżego korzenia imbiru lub jego sproszkowanej wersji. Do tego dobrze pasuje sok ze świeżo wyciśniętej cytryny i pomarańczy. Na sam koniec swoją miksturę wzbogać miodem. Każdy z tych składników jest łatwo dostępny w okresie zimowym, dlatego z ich kupnem nie będziesz mieć problemu. Ponadto każdy składnik wykazuje cenne właściwości zdrowotne: 

  • imbir - działa przeciwbólowo, rozgrzewająco i przeciwutleniająco; 
  • sok z cytryny - jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia naturalną odporność organizmu; 
  • sok z pomarańczy - dostarcza witamin i składników mineralnych m.in.: witaminę C, magnes, potas. Zawiera także polifenole - substancję przeciwutleniającą; 
  • miód - ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.  

Jak przygotować shot imbirowy? Wystarczy świeży imbir zetrzeć na drobnej tarce lub zblendować. Następnie dodać do niego świeżo wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Na sam koniec przypraw odrobiną miodu.  

Jak pić szot imbirowy i kiedy?

Shot imbirowy doskonale rozgrzewa i pobudza, warto zatem pić go rano. Można go stosować profilaktycznie w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie. Wystarczy pić 30 ml dziennie tej mikstury, aby pobudzić naturalną odporność organizmu.  

Wypij mały kieliszek lub dwie łyżki rano także w momencie, kiedy czujesz się słabiej i widzisz już pierwsze oznaki przeziębienia. Shot imbirowy doskonale wspomoże leczenie i pozwoli ci szybciej wrócić do formy.  

Zobacz też:

Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie