Reklama
Reklama

Pod żadnym pozorem nie susz tych grzybów. Stają się wtedy trujące

Świeże grzyby można trzymać w lodówce do dwóch dni, dlatego też wiele osób decyduje się na ich suszenie, tak aby można je było wykorzystać podczas zimy. To dobra metoda, która sprawdzi się w przypadku większości grzybów. Jednak niektóre gatunki nie nadają się do takie obróbki, przez to mogą stać się nawet trujące, mimo iż świeże cieszą się sporą popularnością.

Niektóre grzyby takie jak maślaki nie nadają się do suszenia, gdyż często są zbyt wilgotne. Rydze z kolei po takim procesie mogą utracić swój smak i aromat. Niektóre rodzaje grzybów, po ususzenia mogą stać się trujące.

Gąska zielona — nie nadaje się do suszenia

Jednym z grzybów, który nie powinien być suszony, jest gąska zielona. Jest to grzyb jadalny, chętnie wykorzystywany do rozmaitych dań, jednak dotyczy to okazów świeżych. Suszenie gąsek zielonych, koncentruje zawarte w nich toksyny, a to może prowadzić do zatrucia. W świeżych grzybach tego rodzaju toksyny występują w niewielkich ilościach i są rozproszone, dlatego też zjedzenie ich, rzadko kiedy wiąże się z dolegliwościami układu pokarmowego. 

Nieco inaczej jest w przypadku ususzenia gąsek zielonych, podczas tego procesu woda wyparowuje, a inne substancje w tym toksyny, negatywnie wpływające na układ pokarmowy, pozostają w grzybie i stają się bardziej skoncentrowane. Dlatego też wysuszone gąski zielone nie powinny być jedzone, gdyż najczęściej skutkuje to zatruciem. 

Sprawdź także: Grzyby po rozmrożeniu są miękkie i bez smaku? Zapewne popełniasz ten błąd

Jakich jeszcze grzybów lepiej nie suszyć?

Poza gąskami zielonymi nie powinno się suszyć również kilku innych rodzajów grzybów blaszkowych, gdyż one również mogą zwiększyć swoją toksyczność, a także stracić smak. Tego typu gatunki zdecydowanie lepiej spożywać świeże. Ewentualnie można rozważyć inne metody przechowywania tego typu grzybów m.in. mrożenie czy też marynowanie, szczególnie rydze, których lepiej nie suszyć można z powodzeniem schować w zamrażalce czy też przygotować z nich przetwory. 

Ponadto nie powinno się suszyć także: opieńków, kani oraz gołąbków. Dodatkowo grzybów mocno wodnistych m.in. maślaków czy też kurek, również lepiej nie suszyć — często cała woda nie wyparuje, a to może prowadzić do szybkiego psucia się grzybów i problemów zdrowotnych po ich spożyciu. 

Zobacz też:

Masz problem z otwieraniem słoików? Za ten sposób będziesz dziękować

Zaparcia i niestrawność odejdą w zapomnienie. Wystarczy łyżeczka dziennie

Gdzie wyrzucić starą patelnię? To pytanie zadaje ponad 700 osób miesięcznie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | zdrowie