Pij zamiast kawy. Działa pobudzająco i wspomaga odchudzanie
Jesienią możemy czuć się nieco bardziej zmęczeni, co niekorzystnie wpływa na naszą koncentrację. Warto zatem zaraz po przebudzeniu wypić pobudzający, a dodatkowo wspomagający odchudzanie napój. Wcale nie chodzi o kawę.
Temat zdrowego odżywiania jest na czasie. Wśród trendów zdrowotnych wyłania się yerba mate, która powstaje z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Ta roślina rośnie w krajach Ameryki Południowej tj. Brazylia, Argentyna, Paragwaj, Urugwaj. Napar z niej może z powodzeniem zastąpić kawę. Sprawdź, dlaczego warto ją pić zamiast małej czarnej.
Yerba mate jest bogata w witaminy: A, B1, B2, C, H, PP, a także w minerały tj. żelazo, sód, potas, fosfor, miedź, magnez, siarka, krzem. Zawiera też kwas chlorogenowy, kwas cynamonowy oraz flawonoidy, zapobiegające procesowi starzenia się organizmu.
Napar z tej rośliny ma w sobie kofeinę i jej pochodne. To właśnie dlatego zwiększa poziom energii, zmniejszając przy tym uczucie zmęczenia. Skutecznie poprawia też pamięć i koncentrację.
Po wypiciu yerba mate będziemy czuć się lepiej niż po kawie. W przeciwieństwie do małej czarnej ten napój pobudza na długo bez nagłych skoków i spadków energii.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kakao wzmacnia organizm, odchudza i rozgrzewa. Tak zrobisz najzdrowsze
Regularne picie yerba mate pomaga w odchudzaniu. Ten zdrowotny napój skutecznie hamuje lipazę trzustkową, będącą enzymem trawiącym tłuszcze. W związku z tym nie zostają wchłanianie w jelicie cienkim, a więc kaloryczność posiłku ulega obniżeniu. Warto zatem pić taki napar również po daniach, które mają duże ilości tłuszczu.
Dzięki piciu yerba mate możemy nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale również zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Ten napar hamuje utlenianie cholesterolu LDL. Zapobiega więc tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co może chronić przed zawałem serca oraz udarem mózgu.
Yerba mate pije się ze specjalnego naczynia "mate". To właśnie do niego należy wsypać zmielone liście do 2/3 objętości. Zalewamy je ciepłą wodą, której temperatura wynosi od 70 do 80 stopni Celsjusza.
W naczyniu musimy zrobić miejsce na metalową słomkę "bombillę". To właśnie z niej pije się ten zdrowotny napój.
Pamiętajmy, że nie każdy może pić yerba mate. Odradza się ją kobietom w ciąży, karmiącym matkom, osobom z chorobą wrzodową, a także dzieciom poniżej 12. roku życia.
Zobacz też:
Więcej nie kupisz proszku do prania. Wystarczy, że przyniesiesz z parku to
Wsyp do woreczka i zostaw w samochodzie. Szyby przestaną parować
Ten owoc poprawia pamięć. Kiedyś wszyscy się zajadali, dziś mało kto go pamięta