Reklama
Reklama

Pietruszka będzie świeża miesiącami. Przechowuj ją, jak moja babcia

Warzywa z ogródka smakują wspaniale, zwłaszcza w środku zimy. Musimy jednak odpowiednio je przechowywać, aby zachowały swoją świeżość i smak na wiele miesięcy. Tym razem bierzemy pod lupę pietruszkę. Sprawdź niezawodne metody babci na jej przechowywanie, a przetrwa duże chłody.

Wielu ogrodników zbiera pietruszkę jesienią, aby zimą cieszyć się jej smakiem i aromatem. Po zbiorach musimy odpowiednio ją przechowywać, ponieważ może wyschnąć i zgnić, co jest rzadkością wśród innych warzyw korzeniowych. Przedstawiamy najważniejsze informacje p przechowywaniu pietruszki. 

Zbiory pietruszki jesienią - przygotowanie do przechowywania

Zbiory pietruszki przeprowadzamy w październiku - musimy zdążyć przed pierwszymi przymrozkami. Zbieramy te z dojrzałymi, ale nie przejrzałymi korzeniami. Zostawiamy natomiast chore, gnijące warzywa, ponieważ zwiększają ryzyko rozwoju pleśni podczas przechowywania. 

Po zbiorach musimy oczyścić korzenie z ziemi, jednak nie używamy do tego wody, ponieważ wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni. Warzywa muszą być zatem czyste, suche i zdrowe. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak przechowywać pomidory, aby były dłużej świeże? Najważniejsze kwestie

W jakich warunkach przechowywać pietruszkę?

Na początek warto zaznaczyć, że nie każdą odmianę pietruszki można długo przechowywać. Nadają się do tego celu odmiany o wyższej trawłości tj. "Alba", "Halbanhe-Berlińska" czy "Ołomuńcka".

Przechowujemy je w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 0 do 1 stopnia Celsjusza, a wilgotność utrzymuje się na poziomie 95-98%. Właśnie dlatego warto położyć warzywa w piwnicy, garażu albo komorze chłodniczej. 

Niezawodne metody na przechowywanie pietruszki

Niezawodną metodą przechowywanie pietruszki jest kopcowanie. Polega na wykopaniu wąskich rowów w ziemi i włożenia do nich korzeni, które przysypuje się wilgotnym piaskiem albo ziemią. 

Dzięki temu sposobowi ochronimy warzywa przed przemarznięciem i będziemy mieli łatwy dostęp do ich zapasów. Możemy też dodatkowo zabezpieczyć korzenie, przykrywając całość agrowłókniną, słomą albo liśćmi

Inną metodą jest przechowywanie pietruszki w skrzyniach, przysypanych wilgotnym, ale nie mokrym piaskiem. W ten sposób utrzymamy odpowiednią wilgotność, zapobiegając wysychaniu korzeni. 

Unikajmy natomiast przechowywania warzyw w plastikowych pojemnikach, gdzie jest ograniczony dostęp powietrza, a więc łatwiej o rozwój pleśni. Lepiej wybrać przewiewne worki płócienne albo luźne skrzynie

Zobacz też:

Wsyp do woreczka i zostaw w samochodzie. Szyby przestaną parować

Ten owoc poprawia pamięć. Kiedyś wszyscy się zajadali, dziś mało kto go pamięta

Weź na cmentarz i posyp tym miejsce wokół grobu. Unikniesz wielu problemów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby