Pietruszka będzie świeża miesiącami. Przechowuj ją, jak moja babcia
Warzywa z ogródka smakują wspaniale, zwłaszcza w środku zimy. Musimy jednak odpowiednio je przechowywać, aby zachowały swoją świeżość i smak na wiele miesięcy. Tym razem bierzemy pod lupę pietruszkę. Sprawdź niezawodne metody babci na jej przechowywanie, a przetrwa duże chłody.
Wielu ogrodników zbiera pietruszkę jesienią, aby zimą cieszyć się jej smakiem i aromatem. Po zbiorach musimy odpowiednio ją przechowywać, ponieważ może wyschnąć i zgnić, co jest rzadkością wśród innych warzyw korzeniowych. Przedstawiamy najważniejsze informacje p przechowywaniu pietruszki.
Zbiory pietruszki przeprowadzamy w październiku - musimy zdążyć przed pierwszymi przymrozkami. Zbieramy te z dojrzałymi, ale nie przejrzałymi korzeniami. Zostawiamy natomiast chore, gnijące warzywa, ponieważ zwiększają ryzyko rozwoju pleśni podczas przechowywania.
Po zbiorach musimy oczyścić korzenie z ziemi, jednak nie używamy do tego wody, ponieważ wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni. Warzywa muszą być zatem czyste, suche i zdrowe.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak przechowywać pomidory, aby były dłużej świeże? Najważniejsze kwestie
Na początek warto zaznaczyć, że nie każdą odmianę pietruszki można długo przechowywać. Nadają się do tego celu odmiany o wyższej trawłości tj. "Alba", "Halbanhe-Berlińska" czy "Ołomuńcka".
Przechowujemy je w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 0 do 1 stopnia Celsjusza, a wilgotność utrzymuje się na poziomie 95-98%. Właśnie dlatego warto położyć warzywa w piwnicy, garażu albo komorze chłodniczej.
Niezawodną metodą przechowywanie pietruszki jest kopcowanie. Polega na wykopaniu wąskich rowów w ziemi i włożenia do nich korzeni, które przysypuje się wilgotnym piaskiem albo ziemią.
Dzięki temu sposobowi ochronimy warzywa przed przemarznięciem i będziemy mieli łatwy dostęp do ich zapasów. Możemy też dodatkowo zabezpieczyć korzenie, przykrywając całość agrowłókniną, słomą albo liśćmi.
Inną metodą jest przechowywanie pietruszki w skrzyniach, przysypanych wilgotnym, ale nie mokrym piaskiem. W ten sposób utrzymamy odpowiednią wilgotność, zapobiegając wysychaniu korzeni.
Unikajmy natomiast przechowywania warzyw w plastikowych pojemnikach, gdzie jest ograniczony dostęp powietrza, a więc łatwiej o rozwój pleśni. Lepiej wybrać przewiewne worki płócienne albo luźne skrzynie.
Zobacz też:
Wsyp do woreczka i zostaw w samochodzie. Szyby przestaną parować
Ten owoc poprawia pamięć. Kiedyś wszyscy się zajadali, dziś mało kto go pamięta
Weź na cmentarz i posyp tym miejsce wokół grobu. Unikniesz wielu problemów