Reklama
Reklama

Dzięki temu pomidory będą świeże dwa razy dłużej. Podziękujesz sobie za tę zmianę

Pomidory cenione są za swój smak, aromat, a także wszechstronne zastosowanie. Sprawdzą się jako dodatek do kanapki bądź jako składnik do wielu dań. Aby cieszyć się jak najdłużej ich świeżością, warto wiedzieć, jak przechowywać je w prawidłowy sposób. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że swoimi działaniami nieświadomie przyspieszają zepsucie pomidora. Sprawdź zatem, na co zawracać uwagę.  

Źle przechowywane pomidory szybko się psują i nie nadają do dalszego użytku. Na szczęście można nawet dwukrotnie przedłużyć ich świeżość. Wystarczy przechowywać je w prawidłowy sposób i nie popełniać przy tym powszechnych błędów. Dotyczy to zarówno trzymania pomidorów w lodówce, jak i poza nią.  

Jak przechowywać pomidory, żeby były dłużej świeże? Miejsce ma znaczenie

Smak świeżego i soczystego pomidora dopełnia nie tylko kanapki, ale również sałatki i liczne dania. Niestety nie cechują się one długą trwałością, a niepoprawnie przechowywane mogą się jeszcze szybciej zepsuć. Aby tego uniknąć, należy zacząć od kwestii miejsca, w którym najlepiej trzymać pomidory.  

Chcąc zachować ich smak, teksturę oraz aromat najlepszym wyjściem jest przechowywanie ich poza lodówką, w temperaturze pokojowej. Dobrze, aby było to miejsce suche, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, które przyspieszy dojrzewanie i tym samym zepsucie pomidora. Należy również zadbać o odpowiednią cyrkulację powietrza, dlatego plastikowe pojemniki czy worki foliowe nie są dobrym wyborem.  

W temperaturze pokojowej najlepiej przechowywać pomidory szypułkami do góry, co pomoże uniknąć niechcianych czynników przyspieszających psucie. Dobrze trzymać je w przewiewnym koszyku, drewnianej skrzynce czy pudełku z papieru, które zapewniają wentylację.  

Zobacz także: Zetrzesz ser bez żadnego bałaganu. Wystarczy trochę oleju i woreczek

Przechowywanie pomidorów w lodówce. Kiedy warto?  

Przechowywanie pomidorów w lodówce nie zawsze jest złym wyborem. Owszem chłodne tracą swój smak i aromat, dlatego nie warto ich jeść zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Wystarczy odczekać pół godziny, aby ponownie cieszyć się ich smakowitością.  

Zwłaszcza że lodówka to dobre miejsce do przechowywania dojrzałych pomidorów, tym bardziej w upalne dni. Dzięki temu ich trwałość zostanie skutecznie przedłużona, a walory zachowane. To skuteczny sposób na opóźnienie psucia się pomidorów.  

Najlepiej przechowywać pomidory w lodówce w zamkniętych pojemnikach, aby chronić je przed innymi zapachami. Z pewnością należy wyciągnąć je z folii czy też opakowań plastikowych, które gromadzą wilgoć i tym samym przyspieszają psucie.  

Może cię zainteresować: Tak poprawisz smak kwaśnych mandarynek. Wystarczy kilkanaście minut, a będą słodziutkie

Przechowywanie pomidorów. O czym jeszcze należy pamiętać?

Poprawne przechowywanie pomidorów nawet dwa razy może przedłużyć ich świeżość. Dotyczy to również przekrojonego pomidora. W tym wypadku najlepiej zrobić to w lodówce i to w zamkniętym pojemniku. Umieszczenie pomidora przeciętą częścią do dołu pozwoli uniknąć szybkiego wysychania. Takiego pomidora najlepiej jednak zużyć w przeciągu dwóch dni.  

Koniecznie należy zapamiętać, że lodówka nie jest dobrym miejscem dla niedojrzałych pomidorów. Te najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w przewiewnych pojemnikach. Chcąc natomiast przyspieszyć ich dojrzewanie, wystarczy położyć obok nich banany czy jabłka. Naturalny etylen sprawi, że pomidory szybciej osiągną dojrzałość. Słoneczny parapet również w tym przypadku będzie dobrym wyborem.  

Zobacz też:

Seniorzy potrzebują tej witaminy. Niedobory są powszechne

Więcej nie kupisz kostek do zmywarki. Zrobisz je za grosze w domu, a naczynia będą lśnić

Tak samodzielnie odpowietrzysz kaloryfer. Nie musisz wzywać fachowca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | triki