Pierniczki wyszły twarde jak kamień? Zrób to, a szybko zmiękną
Właśnie trwa sezon na pieczenie pierniczków, które zachwycają zarówno smakiem, jak i aromatem, a ich dekorowanie lukrem to czysta przyjemność. Niestety czasem wychodzą twarde jak kamień. Wtedy pojawia się pytanie: co zrobić, żeby zmiękły? Przedstawiamy proste triki na uratowanie tych świątecznych ciasteczek.
Nie ma nic lepszego od domowych pierniczków. Ich przygotowanie sprawia tyle samo frajdy, co jedzenie. Humor może popsuć twarde ciasto. Nie musimy jednak spisywać na straty takich ciasteczek. Łatwo zmiękczysz je produktami, które zapewne masz pod ręką.
Pierniczki nie wychodzą twarde przez błędy kulinarne. Za ich twardość odpowiada miód i przyprawy korzenne. Właśnie dlatego zaleca się przygotowanie tych ciasteczek kilka tygodni przed świętami, żeby zdążyły zmięknąć.
Te świąteczne ciasteczka nie wyjdą od razu miękkie po upieczeniu. Jeśli będziemy trzymać się tradycyjnego przepisu na te małe wypieki, to otrzymamy twardą strukturę ciasta.
Można jednak dodać pewne produkty, dzięki którym trochę zmiękną. Mowa o płynnym miodzie, konfiturze czy dżemie.
Pamiętajmy też, że pierniczki będą twarde, jeśli zbyt cienko rozwałkujemy ciasto i mocno je przypieczemy. Najlepiej wykrawać kawałki o grubości 1 cm i piec ciastka w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni Celsjusza.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Co dodać do wody do moczenia grzybów, by nie były gorzkie
Jeśli już mamy twarde pierniczki, bo robiliśmy je według starej receptury, to nadal możemy je zmiękczyć. W tym celu przechowujemy te świąteczne ciasteczka w szczelnie zamkniętym słoiku albo puszce.
Na dnie takiego opakowania warto położyć kromkę razowego chleba, kawałek jabłka lub jego skórkę albo plasterki cytryny. Jak poszczególne produkty zadziałają na pierniczki?
Z razowego chleba ciastka pochłoną wilgoć i tym samym zmiękną. Podobnie będzie z jabłkiem czy cytryną. Dodatkowo nadadzą im wyjątkowego aromatu.
Przed samymi świętami polecamy przełożenie pierniczków do miski i przykrycie ich ściereczką. Dzięki temu dotrze do nich wilgoć z powietrza i zmiękną równomiernie. Warto wtedy trzymać je w kuchni, gdzie panuje wysoki poziom wilgoci przez częste gotowanie.
Zobacz też:
Tak odświeżysz zasłony w mniej niż kwadrans. Będą pachnieć jak nowe
Od 10 lat myję tym podłogę. Lśni jak w pałacu i pachnie jak leśna polana
Zrób to, nim wniesiesz choinkę do domu. Dzięki temu postoi znacznie dłużej