Ogórki będą świeże nawet 2 razy dłużej, Wystarczy, że po zakupie zrobisz to
Irytuje cię, że ogórki już po trzech dniach tracą swoją jędrność, robią się miękkie i pomarszczone, przez co przestają wyglądać apetycznie? To normalne, jeśli nie przechowujesz ich prawidłowo. Następnym razem po zakupie tych warzyw zastosuj prosty trik. Jeśli to zrobisz, zachowają świeżość nawet dwa razy dłużej.
Ogórki to soczyste i chrupiące warzywa, które w kuchni możesz wykorzystać na wiele sposobów m.in. do sałatek i kanapek. Mogą być też zdrowym dodatkiem do dań głównych zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich. Aby jednak były smaczne i zachowały świeżość na dłużej, muszą być odpowiednio przechowywane.
Przez niewłaściwe warunki mogą zepsuć się już po trzech dniach. Sprawdź więc, gdzie najlepiej położyć je w lodówce i w jaki sposób zabezpieczyć ogórki przed szybkim zepsuciem się tak, aby te się nie zmarnowały.
Może cię zainteresować: Myjesz truskawki na sitku? Wiele osób tak robi, nie wiedząc, że to błąd
Niektórzy myją ogórki przed włożeniem do lodówki. To najgorsze co możesz z nimi zrobić, bo wilgoć sprzyja psuciu się warzyw. Czyść je dopiero przed samym wykorzystaniem. Jeśli są brudne, możesz je przetrzeć ściereczką, lecz unikaj bezpośredniego moczenia, a jeżeli nie możesz się powstrzymać, to wytrzyj je od razu.
Nie najlepszym pomysłem jest także wkładanie ogórków do lodówki w zamkniętej tacce z marketu. Plastikowe opakowania zatrzymują wilgoć, która w połączeniu z brakiem dostępu do powietrza stwarza idealne warunki do rozwoju pleśni i bakterii, dlatego warzywa szybciej miękną i psują się.
Ogórki są ciepłolubne, dlatego źle znoszą zbyt niskie temperatury. Przechowywanie ich w lodówce przez kilka dni często prowadzi więc do uszkodzeń chłodniczych, które często objawiają się zmiękczeniem, utratą chrupkości, smaku i pojawieniem się wklęsłych plam.
Jeśli zdołasz zużyć ogórki w ciągu 1-3 dni, przechowuj je w temperaturze pokojowej, w chłodnym, przewiewnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i owoców wydzielających etylen. Nie kładź ich obok pomidorów, jabłek, bananów, melonów czy awokado.
Jeżeli natomiast nie zdążysz tak szybko ich wykorzystać, oczywiście możesz przechowywać ogórki w lodówce, ale pod pewnymi warunkami. Trzymaj ogórki z dala o zimnych, tylnych ścian lodówki, bo tam jest najzimniej. Świetnie sprawdzi się za to szuflada na warzywa, która na ogół ma do zaoferowania wyższą temperaturę.
Czytaj również: Tych jogurtów lepiej nie kupuj. Są bardzo popularne, ale niezdrowe
Możesz przechowywać ogórki w lodówce luzem przez krótki czas. Jeżeli jednak zależy ci na tym, aby pozostały świeże dwa razy dłużej, przygotuj dla nich specjalne zabezpieczenie.
Wyjmij z szafki torebki do przechowywania żywności. Wyłóż je ręcznikami kuchennymi, ponieważ te mają właściwości pochłaniające wilgoć, a potem włóż do nich ogórki. Dopiero wtedy umieść warzywa w lodówce. Sam zobaczysz, że nie zepsują się szybko.
Zobacz też:
Tak rozpoznasz robaczywe czereśnie. Zwróć uwagę na bazarku, a nie dasz się oszukać
Zapomnij o żmudnym skrobaniu. Tak w mig oczyścisz kurki z trawy i piasku
Myjesz truskawki na sitku? Wiele osób tak robi, nie wiedząc, że to błąd