Nieprzyjemny zapach ryby nie będzie już problemem. Wystarczy jeden, podstawowy produkt kuchenny
Zapach smażonej ryby zwykle czuć od samego wejścia do domu. A w blokach czasem nawet na całej klatce. Najczęściej kojarzony jest ze świętami, ale przecież rybę można jeść każdego dnia. Sprawdź, co zrobić, by jak najmniej odczuć nieprzyjemny zapach po smażeniu lub usunąć go po zakończeniu gotowania.
Cenne właściwości zdrowotne sprawiają, że powinniśmy spożywać ryby dwa razy w tygodniu. Dzięki naszym wskazówką już nigdy nie będziesz się męczyć z nieprzyjemnym zapachem przez kilka dni.
Żeby efektywnie walczyć z zapachem smażonej ryby, warto zacząć działać jeszcze przed jej przyrządzeniem. Przede wszystkim należy wybrać jak najświeższy kawałek mięsa, wtedy będzie wydzielał znacznie mniej nieprzyjemnego zapachu. Pamiętaj także, żeby wyjąć ją z lodówki na około pół godziny przed smażeniem. Następnie dokładnie myjemy, czyścimy oraz osuszamy i na 30 minut moczymy w zimnym mleku. Przed samym smażeniem osuszamy rybę za pomocą ręcznika kuchennego i smażymy na rozgrzanej patelni. Skutecznym trickiem jest także położenie na patelni przekrojonego na połówki jabłka. Owoc nie tylko pochłonie nieprzyjemny zapach, ale także nada rybie niepowtarzalnego aromatu.
Jeśli już usmażyliśmy rybę, a w pomieszczeniu unosi się nieprzyjemny zapach, musimy zwalczać skutki. Przede wszystkim otwórzmy okna i włączmy okap. Jest to podstawowy krok, który może pomóc. Zresztą warto okap włączyć już od samego początku smażenia ryby. Jeśli to nie przyniesie skutku, należy wykorzystać inny sposób. Najlepszym jest stworzenie specjalnej mieszanki. Do garnka lub rondelka wlewamy przynajmniej pół litra wody, dodajemy ok. 50-100 ml octu, kilka gwiazdek anyżu, goździków i ziaren kardamonu, laskę cynamonu oraz pokrojoną w plastry cytrynę. Taki wywar gotujemy przez minimum 15 minut.
Często przyrządzamy również rybę w piekarniku. Dzięki temu uzyskamy soczyste mięso, a dodatkowo możemy przygotować praktycznie całe danie w jednym miejscu — wystarczy dorzucić do naczynia pokrojone warzywa, ryż czy kaszę. Jednak problemem może być zapach po pieczeniu, szczególnie jeśli następne w kolejności do pieczenia jest ciasto. Sernik z zapachem ryby nie pachniałby zbyt apetycznie. Jest to na to bardzo skuteczny sposób. Wystarczy wysmarować blachę kilkoma łyżkami octu zmieszanymi z olejkiem waniliowym i włożyć ją do nagrzanego do ok. 100-120 stopni Celsjusza piekarnika na kilka minut.
Zobacz też:
Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału