Reklama
Reklama

Nie wyrzucaj skorupek po jajkach. Zalej je tym i wyszoruj patelnię, a będzie lśnić

W 2025 roku powinieneś zapomnieć wreszcie o wyrzucaniu skorupek po jajkach. Są bardziej przydatne, niż myślisz. Gdy zrobisz kolejne ciasto, omlet lub jajecznicę, odłóż resztki na bok. Dzięki temu zaoszczędzisz i ułatwisz sobie sprzątanie. Mycie brudnych garów po przygotowywaniu codziennych posiłków stanie się dla ciebie łatwe niczym bułka z masłem.

W poprzednich artykułach wielokrotnie wspominaliśmy już o tym, że dzięki swoim właściwościom skorupki po jajkach są świetnym nawozem do roślin. Nie tylko tak możesz je jednak wykorzystać w swoim domu. 

Te niepozorne resztki mają wiele cennych zastosowań, m.in. podczas sprzątania. Nie wyrzucaj ich więc nigdy więcej, tylko przygotuj prostą miksturę, która ułatwi ci mycie najbardziej uciążliwych do wyczyszczenia naczyń po posiłkach.

Może cię zainteresować: Wyszoruj tym kabinę prysznicową. Będzie błyszczeć jak w pięciogwiazdkowym hotelu

Skorupki po jajkach możesz wykorzystać do czyszczenia patelni. Wystarczy połączyć je z colą

Skorupki po jajkach po zmieleniu wciąż mają chropowatą strukturę, dzięki czemu działają jak naturalny środek ścierny. Oznacza to, że mogą skutecznie usuwać przypalone resztki jedzenia i osad z patelni. 

Zawierają także węglan wapnia, który może wchodzić w reakcję z tłuszczami i kwasami, wspomagając ich rozkład. Gdy połączysz skorupki jajek z colą, skutecznie podbijesz ich właściwości czyszczące. 

Popularny napój zawiera bowiem kwas fosforowy (skutecznie rozpuszczający rdzę i osady), wykazuje silne właściwości odtłuszczające i musujące, dzięki czemu zanieczyszczenia pod jego wpływem niemal same odrywają się od powierzchni.

Czytaj również: Zrób to z kostką brukową w lutym. Do wiosny cały mech zniknie

Jak przygotować domowy środek do czyszczenia patelni ze skorupek jajek i coli? To proste

Przygotowanie domowego środka do czyszczenia patelni na bazie skorupek jajek i coli nie jest skomplikowane. Zrób jajecznicę z czterech jaj, zjedz posiłek, a resztki odłóż na bok. To właśnie one będą ci potrzebne. 

Skorupki jajek zblenduj, przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z 0,5 szklanki wody, 0,5 szklanki płynu do mycia naczyń i 0,5 szklanki coli. Przechowuj preparat w butelce. Nakładaj po trochu na przypalone garnki i patelnie. Delikatnie pocieraj je gąbką do mycia naczyń, a spalenizna sama odejdzie.

Nie tylko skorupki jajek i cola. Jak wyczyścić przypaloną patelnię domowym sposobem?

Do wyczyszczenia przypalonej patelni możesz także wykorzystać sodę oczyszczoną. Wystarczą ci 1-2 łyżeczki produktu z kuchennej szafki. Po prostu połącz ją z odrobiną wody i wymieszaj, a powstanie pieniąca się pasta, którą wystarczy wylać na patelnię.

Zobacz też:

​Budzi jak zwykła kawa, a nie zawiera kofeiny. Poprawia koncentrację i nie wypłukuje magnezu

Myszy grasują w śmietniku przed domem? Rozsyp ten proszek, a szybko uciekną

​Ta roślina ma w Polsce zły PR. A szkoda, bo syci bardziej niż mięso

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | czyszczenie | sprzątanie