Reklama
Reklama

​Nie wyrzucaj butelki po keczupie. Wykorzystaj ją do smażenia naleśników

Nakładanie naleśników na patelnię może być niezwykle frustrujące. Każdy, kto to robił choć raz, przypomina sobie kapiące ciasto i wszechobecny bałagan. Na szczęście dla smakoszy naleśników mamy świetną informację. Poznaj trik na wykorzystanie butelki po keczupie do smażenia naleśników bez żadnego brudu.

Już nigdy nie wyrzucisz butelki po keczupie

Keczup to jeden z tych dodatków, który znajdziemy praktycznie w każdej kuchni. Jednak najczęściej po wykorzystaniu całego produktu puste opakowanie ląduje w śmietniku. Gdy dowiesz się, jak można je ponownie użyć, na pewno następny pojemnik nie wyląduje w koszu na śmieci, a ty przyczynisz się do działań w duchu less-waste. Drugim pozytywem będzie... o wiele łatwiejsze wylewanie ciasta naleśnikowego na patelnię. Ten trik sprawi, że już nigdy nie wykorzystasz innego sposobu na przygotowanie naleśników.

Sprawdź również: Sąsiad kładzie ręcznik na desce rozdzielczej? Gdy dowiesz się dlaczego, będziesz robić to samo

Dlaczego to właśnie butelka po keczupie będzie idealna do wylewania ciasta naleśnikowego? Kluczem w tym przypadku jest jej otwór, który jest większy, niż w przypadku innych sosów. Dzięki temu bez przeszkód możemy ją wykorzystać do pracy z trochę gęstszym ciastem, takim jak naleśnikowe. Będziemy mogli również w łatwy sposób dozować ilość ciasta, jaką chcemy wylać na patelnię bez martwienia się o zabrudzenie całej kuchni. Jak przygotować taką butelkę?

Sprawdź również: Zapomnij o occie. Tym domowym środkiem jeszcze lepiej wyczyścisz armaturę

Sposób przygotowania opakowania po keczupie do dalszego użycia jest banalnie prosty. Wystarczy odkręcić zakrętkę, a następnie pozbyć się resztki produktu (np. za pomocą łyżeczki), możemy także wypłukać go wodą. Następnie dodajemy do środka kropelkę płynu do naczyń, wlewamy ciepłą wodę do ⅓ wysokości butelki, zakręcamy i dokładnie mieszamy. Wylewamy płyn, środek wypłukujemy, by nie pozostały resztki detergentów oraz odstawiamy do wysuszenia. Potem już tylko wlewamy przygotowane ciasto na naleśniki i przelewamy na rozgrzaną patelnię, tak jak to robimy w przypadku keczupu.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki