Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz
Cukinia cieszy się ogromną popularnością i w okresie letnim staje się częstym gościem na wielu stołach. Jest pyszna i zdrowa, ale może zawierać szkodliwe toksyny. Po czym to rozpoznać? Jaki smak cukinii powinien nas zaniepokoić? Wyjaśniamy.
Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej, o wzniesionych lub płożących łodygach, chętnie uprawianą w ogrodach dla celów spożywczych. Z cukinii można wykonać wiele pysznych dań, w tym bigos, placki ziemniaczane, lasagne, a nawet pasztet. Marynowana cukinia również cieszy się popularnością i ma rosnące grono fanów. Warto jednak wiedzieć, kiedy warzywo to nie nadaje się do spożycia.
Cukinia to popularne warzywo, z którego można przygotować wiele wyśmienitych dań. Cieszy się popularnością nie tylko za sprawą swojego charakterystycznego smaku, ale również licznych składników odżywczych. Zaliczana jest do produktów niskokalorycznych. Znajdziemy w niej między innymi witaminę A, C i K, a także potas, magnez i żelazo. Jest również źródłem białka i błonnika.
Regularne spożywanie cukinii może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Wpływa między innymi pozytywnie na odporność i obniża ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Korzystnie oddziałuje na oczy, a z uwagi na zawartość kwasu foliowego, cukinia jest też polecana kobietom w ciąży. Ponadto dobrze nawadnia organizm. Z pewnością więc warzywo to warto spożywać, ale trzeba uważać — jeśli wyczujemy w nim gorycz, powinniśmy natychmiast przerwać konsumpcję.
Czytaj też: Masz w łazience taką zasłonę prysznicową? Lepiej ją wyrzuć, jest szkodliwa dla zdrowia
W cukinii mogą zgromadzić się toksyny, co można poznać po charakterystycznym, gorzkim i nieprzyjemnym smaku. Jeśli podobną gorycz wyczujemy, powinniśmy przerwać spożywanie cukinii i po prostu ją wyrzucić. Taki smak oznacza, że w cukinii znajduje się zbyt dużo kukurbitacyny, czyli związku o właściwościach przeciwpasożytniczych. Nie jest on uznawany za szkodliwy, jednak może szkodzić, gdy spożyjemy go w nadmiarze. Stanowi wówczas zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Zbyt częste lub obfite spożywanie takich warzyw może się zatem źle skończyć.
Ugotowanie gorzkiej cukinii nic przy tym nie daje, ponieważ toksyny w niej pozostają. Pierwsze symptomy ich przedawkowania to biegunka i chroniczne osłabienie. Cięższe zatrucia wymagają zaś nawet wizyty w szpitalu. Warto więc zwracać uwagę na smak warzywa i kategorycznie go nie spożywać, jeśli uznamy, że jest dziwnie gorzki.
Zobacz też:
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle