Reklama
Reklama

Nawet nie myślę o zagęszczaniu sosu mąką i śmietaną. Znam o wiele lepszy sposób

Nie masz w domu mąki ani śmietany, a potrzebujesz szybko zagęścić sos? Nie martw się, są inne, o wiele lepsze sposoby, aby poprawić jego zbyt rzadką konsystencję. Jeśli dodasz trochę tego składnika, będzie kremowy i aksamitny. Gdy polejesz nim kluski śląskie, ziemniaki i kopytka, na pewno będą smakować cudownie.

Większość Polaków do zagęszczania sosu używa mąki albo śmietany, jednak powinieneś wiedzieć, że bez nich również uda ci się poprawić jego konsystencję. Są na to inne, równie skuteczne sposoby. Zwłaszcza jeden sprawdzi się perfekcyjnie.

Zobacz, jak poprawić konsystencję zbyt rzadkiego sosu, zagęszczając go tak, aby wyszedł ci na tip-top, nie tracąc przy tym aromatu ani głębi smaku. To znacznie prostsze, niż się wydaje. 

Może cię zainteresować: To najzdrowszy ser? Jedz regularnie na zdrowe zęby i kości mocne jak dąb

Czy wiesz, jak zredukować sos? To najprostszy sposób, dzięki któremu go zagęścisz

Zagęszczanie sosu nie jest skomplikowane. Najprościej zrobisz to, decydując się na jego zredukowanie. Nie wiesz, jak zredukować sos? To prosty trik polegający na tym, aby gotować go bez pokrywki po to, aby woda swobodnie z niego odparowała. 

To nieinwazyjnie zmieni jego konsystencję i doda potrawie intensywniejszego smaku. Sposób ten wymaga trochę cierpliwości, ale sprawdzi się przy sosach mięsnych i wywarach. Podczas redukowania sosu najlepiej gotować go na małym ogniu, mieszając go cały czas tak, aby na pewno się nie przypalił.

Czytaj również: Nie ma lepszego spalacza tłuszczu. Wystarczy, że dodasz to do kefiru

Jak zagęścić sos bez mąki i śmietany? Zrób to w ten sposób, a będzie idealnie aksamitny

Są oczywiście także inne sposoby na to, jak zagęścić sos. Do tego celu możesz np. wykorzystać masło (50 g na 500 ml sosu w zupełności wystarczy). Najlepiej pokrój je w kostki i dodawaj po kawałku, a nie całe naraz, mieszając za pomocą trzepaczki. 

Poczekaj, aż jedna się rozpuści, zanim wrzucisz kolejną. Dzięki temu unikniesz jego rozwarstwiania się. Nie podgrzewaj tak zagęszczonego sosu ponownie, bo wtedy zepsujesz jego konsystencję.

Zobacz też:

Pij codziennie o poranku zamiast kawy. Serce będzie ci wdzięczne

Tak szybko pozbędziesz się komarów. Wystarczy niepozorny kuchenny odpad

Zamiast pakować kanapki, rozłóż na parapecie. Uciążliwy problem zniknie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby