Reklama
Reklama

Na targu wybieraj te jabłka. Są smaczne i można je długo przechowywać

Na targach można znaleźć mnóstwo odmian jabłek. Jedne świetnie sprawdzą się do szarlotki, inne można upiec, nie brakuje też takich, które same w sobie są dobrą przekąską. Wybierając jabłka, warto również kupować te, które można dłużej przechowywać, szczególnie jeśli zagląda się na targ rzadziej. Jedna z takich odmian jest bardzo smaczna i nadaje się do ciast oraz przetworów.

Jabłka alwa to jedna z odmian, po którą sięga coraz więcej osób. Można je z powodzeniem przechowywać przez kilka tygodni, a lekko kwaskowaty smak, sprawia, że świetnie pasują zarówno do sałatek, jak i ciast. Sprawdź, co wyróżnia te jabłka i dlaczego wato je kupić podczas następnych zakupów. 

Jabłka alwa — czym się wyróżniają? 

Alwa to polska odmiana jabłek. Owoce mają jasnozieloną skórę (z czerwonym rumieńcem po jednej stronie) i są średniej wielkości. Miąższ jest delikatnie kwaskowaty, soczysty oraz chrupiący. Nadje się do obróbki termicznej, dzięki czemu można z niego robić soki oraz przetworu. Odmianę tę czasami porównuje się do antonówek. Mając ogród, można rozważyć zasadzenie jabłonki — to odmiana odporna na mróz i typowe choroby. Owocuje jesienią. 

Owoce można przechowywać w chłodniach nawet przez kilka miesięcy. To dobra opcja dla osób, które lubią planować posiłki na kilka tygodni do przodu lub rzadziej robią zakupy na targach i wolą kupować na zapas.

Warto również zwrócić uwagę na zdrowotny aspekt — jabłka są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit oraz wspierają zdrowie układu pokarmowego. Poza tym znajdziemy w nich sporo witamin i minerałów m.in. potas, witaminy z grupy B oraz witaminę C. 

Sprawdź także: Wiele osób myśli, że to najzdrowsze pieczywo. Dietetyk zdradza, jak jest naprawdę

Do czego można wykorzystać jabłka alwa — w tych daniach będą idealne 

Odmiana alwa jest bardzo uniwersalna w kuchni. Można je śmiało jeść na surowo, a także wykorzystać do przecierów. Dobrą opcją jest przygotowanie dżemu. Do jego wykonania potrzebne są: 

  • 2 kg jabłek alwa
  • 250 g drobnego cukru 
  • 1 cytryna 
  • 150 ml wody 

Jabłka należy obrać i pokroić w drobną kostkę, wraz z wyciśniętym sokiem z jednej cytryny oraz wodą dusić w garnku pod przykryciem aż zmiękną. Od czasu do czasu należy je mieszać. Gdy już będą miękkie można je rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Następnie nakładać do małych słoików i pasteryzować przez kwadrans. 

Jabłka alwa można wykorzystać także do soków oraz ciast m.in. szarlotki. Podczas pieczenia rozpadną się i zmiękną, a lekko kwaskowaty smak dobrze komponuje się ze słodyczą ciast. 

Zobacz też:

Mało kto wie o tej funkcji pralki. Pozwala szybko wysuszyć pranie

Wysyp grzybów w całym kraju. Stąd grzybiarze wracają z pełnymi koszami

Pasteryzacja przetworów bez grama cukru i chemii. Spokojnie wytrzymają do wiosny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy