Na targu wybieraj te jabłka. Są smaczne i można je długo przechowywać
Na targach można znaleźć mnóstwo odmian jabłek. Jedne świetnie sprawdzą się do szarlotki, inne można upiec, nie brakuje też takich, które same w sobie są dobrą przekąską. Wybierając jabłka, warto również kupować te, które można dłużej przechowywać, szczególnie jeśli zagląda się na targ rzadziej. Jedna z takich odmian jest bardzo smaczna i nadaje się do ciast oraz przetworów.
Jabłka alwa to jedna z odmian, po którą sięga coraz więcej osób. Można je z powodzeniem przechowywać przez kilka tygodni, a lekko kwaskowaty smak, sprawia, że świetnie pasują zarówno do sałatek, jak i ciast. Sprawdź, co wyróżnia te jabłka i dlaczego wato je kupić podczas następnych zakupów.
Alwa to polska odmiana jabłek. Owoce mają jasnozieloną skórę (z czerwonym rumieńcem po jednej stronie) i są średniej wielkości. Miąższ jest delikatnie kwaskowaty, soczysty oraz chrupiący. Nadje się do obróbki termicznej, dzięki czemu można z niego robić soki oraz przetworu. Odmianę tę czasami porównuje się do antonówek. Mając ogród, można rozważyć zasadzenie jabłonki — to odmiana odporna na mróz i typowe choroby. Owocuje jesienią.
Owoce można przechowywać w chłodniach nawet przez kilka miesięcy. To dobra opcja dla osób, które lubią planować posiłki na kilka tygodni do przodu lub rzadziej robią zakupy na targach i wolą kupować na zapas.
Warto również zwrócić uwagę na zdrowotny aspekt — jabłka są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit oraz wspierają zdrowie układu pokarmowego. Poza tym znajdziemy w nich sporo witamin i minerałów m.in. potas, witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Sprawdź także: Wiele osób myśli, że to najzdrowsze pieczywo. Dietetyk zdradza, jak jest naprawdę
Odmiana alwa jest bardzo uniwersalna w kuchni. Można je śmiało jeść na surowo, a także wykorzystać do przecierów. Dobrą opcją jest przygotowanie dżemu. Do jego wykonania potrzebne są:
- 2 kg jabłek alwa
- 250 g drobnego cukru
- 1 cytryna
- 150 ml wody
Jabłka należy obrać i pokroić w drobną kostkę, wraz z wyciśniętym sokiem z jednej cytryny oraz wodą dusić w garnku pod przykryciem aż zmiękną. Od czasu do czasu należy je mieszać. Gdy już będą miękkie można je rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Następnie nakładać do małych słoików i pasteryzować przez kwadrans.
Jabłka alwa można wykorzystać także do soków oraz ciast m.in. szarlotki. Podczas pieczenia rozpadną się i zmiękną, a lekko kwaskowaty smak dobrze komponuje się ze słodyczą ciast.
Zobacz też:
Mało kto wie o tej funkcji pralki. Pozwala szybko wysuszyć pranie
Wysyp grzybów w całym kraju. Stąd grzybiarze wracają z pełnymi koszami
Pasteryzacja przetworów bez grama cukru i chemii. Spokojnie wytrzymają do wiosny