Mój dziadek ma sposób na kiełkujące ziemniaki. Dzięki temu nie gniją przez całą zimę
Zbiory ziemniaków dobiegły końca, a teraz nadszedł czas na ich odpowiednie przechowanie. Jest to szczególnie ważne, aby przetrwały w idealnym staniem nawet całą zimę. Od lat stosuję metodę dziadka na kiełkujące warzywa. Dzięki tym trikom zachowują na długo świeżość i smak.
Nie ma nic lepszego niż ziemniaki z własnego ogródka. Stanowią wspaniały dodatek do dań obiadowych, zwłaszcza w środku zimy. Żeby cieszyć się wyjątkowym smakiem tych warzyw, musimy opanować najważniejsze zasady ich przechowywania, a to często stanowi nie lada wyzwanie dla wielu osób.
Na początek musimy zdać sobie sprawę z tego, że nie wszystkie ziemniaki nadają się do przechowywania. Najlepsze są późne odmiany tj. Jelly, Asterix czy Vineta.
Wyrzućmy uszkodzone ziemniaki, ponieważ ulegają szybszemu psuciu, a dodatkowo wpływają negatywnie na sąsiednie warzywa. Właśnie dlatego przed schowaniem bulw, musimy dokładnie je obejrzeć i odrzucić te z oznakami chorób i uszkodzeń.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak przechowywać orzechy włoskie, żeby nie pleśniały? Zrób tak, a długo będą świeże
Zimą przechowujemy ziemniaki w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie temperatura wynosi od 4 do 7 stopni Celsjusza. Z kolei wilgotność takiego pomieszczenia powinna oscylować między 70, a 80%. Dlaczego to takie ważne?
Położenie warzyw na jasnym stanowisku pobudzi proces fotosyntezy i bulwy staną się zielone, niezdatne do spożycia. Zbyt wysoka temperatura spowoduje przyspieszenie procesu kiełkowania i gnicia ziemniaków, a za niska - przemarznięcie. Wentylacja pomieszczenia również jest ważna, ponieważ zapobiega rozwojowi pleśni.
Polecamy więc przechowywanie warzyw w dobrze wentylowanej piwnicy w drewnianych skrzynkach albo ażurowych półkach. Możemy też włożyć je w styropianowe skrzynie bądź worki jutowe, które ustawiamy na balkonie czy tarasie. Idealnie sprawdzi się również garaż lub spiżarnia.
Kiełkowanie ziemniaków to najczęstszy problem podczas ich przechowywania. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym znacznie opóźnimy ten proces.
Jak wspomniano, nie można przechowywać bulw w temperaturze wynoszącej powyżej 7 stopni Celsjusza. Dziadek radzi, aby nie trzymać ich w pobliżu jabłek, dlatego że wydzielają etylen, przyspieszający kiełkowanie.
Skutecznym trikiem jest również włożenie do skrzynek z warzywami kilku liści mięty albo szałwii.
Zobacz też:
Wspomaga odporność i ułatwia odchudzanie. Mało kto wie, że można z niego zrobić syrop
Ustaw termostat na grzejniku w ten sposób. Temperatura wzrośnie, ale rachunki nie
Posmaruj tym framugi i parapet. Biedronki przestaną wchodzić do domu