Reklama
Reklama

Mandarynki szybko wysychają? Dzięki temu będą świeże znacznie dłużej

Mandarynki wyróżniają się swoim charakterystycznym smakiem i soczystością. Nieodpowiednie przechowywanie może jednak sprawić, że staną się suche. Co zrobić, by długo zachowały świeżość? Podpowiadamy, gdzie i w jaki sposób trzymać mandarynki.

Mandarynki to ulubiony owoc wielu osób, wyróżniający się słodkim smakiem z lekko kwaskowatą nutą. Podobnie jak pomarańcze, mandarynki są w Polsce kojarzone z Bożym Narodzeniem, przede wszystkim ze względu na tradycję z czasów PRL, gdy były rzadkim przysmakiem, sprowadzanym na święta.

Suszone plasterki owoców chętnie też wieszamy na choince lub wraz z goździkami wykorzystujemy do dekoracji. Jeśli jednak zakupimy ich nieco więcej, pojawia się problem z ich przechowywaniem. Jak to robić właściwie, żeby zachowały świeżość i smak przez długi czas?

Gdzie przechowywać mandarynki? O tym pamiętaj przy zakupie

Mandarynki powinny być soczyste i jędrne, jeśli mają być smaczne. Po naciśnięciu nie mogą być twarde jak kamień, ale nie mogą również się zapadać. Kupując mandarynki, lepiej wybierać te cięższe owoce, gdyż zbytnia lekkość oznacza, że są już podsuszone. Skórka mandarynek powinna być pozbawiona plam i pęknięć, a ich zapach intensywny.

Jeśli jednak kupimy więcej owoców na święta, musimy jakoś je przechować. Najważniejsze jest trzymanie mandarynek z dala od źródła ciepła, bo to negatywnie na nie wpłynie. Powinniśmy je trzymać z daleka od kaloryfera, by ich nie wysuszył. Utrata soczystości to utrata ich głównej zalety. Suche, gorące powietrze sprawia również, że miąższ coraz trudniej oddziela się od skórki.

Jak przechowywać mandarynki? Lodówka to nie miejsce dla nich

Mandarynki najlepiej trzymać w chłodnym, suchym miejscu. Piwnica czy spiżarnia będą zaś do tego celu idealne. Przechowywanie owoców cytrusowych w lodówce nie jest zbyt dobrym pomysłem, ponieważ w zbyt niskich temperaturach mogą utracić swój smak i aromat. Najlepsza temperatura do przechowywania mandarynek to między 1 a 5 stopni Celsjusza.

Istotny jest również sposób ich układania. Poszczególne owoce nie powinny leżeć na sobie, lecz obok siebie. Dzięki temu unikniemy odkształceń i szybkiego przenoszenia się ewentualnej pleśni. Nawet gdy zadbamy o wszystkie szczegóły, powinniśmy regularnie sprawdzać owoce i pozbywać się tych spleśniałych.

Warto wiedzieć, że nieco wytrzymalsze, a równie pyszne są klementynki. Mają grubszą skórkę, więc są bardziej odporne na wysychanie. Cytrusów nie trzymajmy też obok innych owoców. Najlepiej jeśli mandarynki będą leżały całkiem osobno.

Zobacz też:

Tyle możesz trzymać sałatkę jarzynową w lodówce. Później lepiej ją wyrzuć

Tak uchronisz się przed zgagą w święta. Wystarczy sięgnąć po ten produkt

W całym domu śmierdzi rybą? Tak usuniesz zapach smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | zdrowie | triki