Mało kto wie, że te grzyby są jadalne. A można je jeść nawet na surowo
Panująca obecnie aura sprzyja pojawianiu się licznych grzybów, wiele z nich to świetny dodatek do rozmaitych dań. Niektóre gatunki można spożywać na surowo np. jako dodatek do świeżej sałatki. Jednym z takich grzybów jest mleczaj smaczny, którego można spotkać pod drzewami liściastymi i iglastymi. Jak wygląda?
Mleczaj smaczny, znany również jako rydz czerwony czy też krówka, to grzyb pospolicie występujący w Polsce. Owocniki pojawiają się od czerwca do października. Gatunek ten jest dość łatwy do zidentyfikowania i trudno jest pomylić go z innymi okazami. Jedną z jego największych zalet jest smak.
Grzyb te ma dwie cechy charakterystyczne, które pozwalają go szybko odróżnić od innych: zapach oraz mleczko. Najbardziej charakterystyczną cechą jest wydzielany przez niego aromat, który można porównać do woni śledzi. Poza tym po uszkodzeniu blaszek tudzież trzonu zaczyna on wydzielać białe mleczko, które nie zmienia barwy na powietrzu, jednak z czasem może stać się szare.
Mleczaj smaczny zazwyczaj osiąga średnicę od 5 do 15 cm. Młode okazy mają lekko podwinięte brzegi kapelusza, starsze stają się płaskie i pojawia się wgniecenie pośrodku. Grzyb ma barwę rudopomarańczową, żółtorudą lub pomarańczowobrązową. Blaszki są dość gęste, początkowo mają biały kolor, później stają się jasnożółtawe. Trzon osiąga wysokość od 6 do 12 cm przy grubości 1-3,5 cm. Jest on jaśniejszy od kapelusza i gładki.
Sprawdź także: Nigdy nie zrywaj tego grzyba. Mandat będzie droższy, niż luksusowe wakacje
Warto go szukać w lasach iglastych i liściastych, po deszczowych dniach. Pojawia się od końca czerwca do mniej więcej października. Preferuje zacienione, wilgotne miejsca (chętnie wyrasta pod liśćmi i w okolicach mchu). Najczęściej pojawia się pod dębami, grabami, sosnami i świerkami. Podczas zrywania warto uważać na blaszki i trzon, aby nie zaczęło z niego wyciekać mleczko.
Przeczytaj też: Pod żadnym pozorem nie susz tych grzybów. Stają się wtedy trujące
Grzyba tego można jeść za surowo z dodatkiem soli, jednak nie jest to zbyt popularne. Zdecydowanie częściej jest on poddawany obróbce cieplnej, które pozwala na wydobycie orzechowych nut smakowych. Co można robić z mleczajem smacznym? Możliwości jest wiele, nadaje się on do smażenia, duszenie oraz gotowania. Jednym z najprostszych sposobów jest podsmażenie go z cebulą i marchewką. Do tego potrzebne będą:
- 300 g mleczaja smacznego
- 1 mała cebula (najlepiej sałatkowa)
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Cebulę należy pokroić w paski, a marchewkę w cienkie talarki. Grzyby oczyścić i większe przekroić na kilka części. Wszystko podsmażać na rozgrzanej patelni z masłem przez kilka minuta, aż grzyby się przyrumienią, a marchewka zmięknie. Przed końcem smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zobacz też:
Wylewasz wodę po gotowaniu ziemniaków do zlewu? Nie masz pojęcia, jak sobie szkodzisz
Jeździsz na rowerze? Tyle musisz przejechać, by schudnąć kilogram
Weź worek pod prysznic i zrób to. Kamień zniknie i będzie czysty jak łza