Ma więcej kofeiny niż kawa. Pij, jeśli chcesz mieć dużo energii
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Nie tylko ty, ale istnieje znacznie zdrowszy sposób, dzięki któremu możesz dodać sobie energii o poranku. Wystarczy, że sięgniesz po inny napój, będący świetnym zamiennikiem "małej czarnej". W Polsce mało kto go pije, a zawiera sporo kofeiny i ma wiele cennych składników odżywczych.
Czy wiesz, że nasiona guarany zawierają od dwóch do czterech razy więcej kofeiny niż ziarna kawy? Dzięki temu może pobudzać nawet lepiej od popularnej "małej czarnej".
Ponadto zawiera także inne związki, które mogą pozytywnie wpłynąć na organizm (o ile jest spożywana z umiarem, oczywiście wyłącznie w zdrowych napojach bez szkodliwych dodatków oraz nadmiaru cukru i nie ma przeciwwskazań, aby ją pić).
Może cię zainteresować: Nie znajdziesz ich w markecie, a to smak dzieciństwa. W PRL-u jedliśmy prosto z drzewa
Guarana to roślina o afrykańskim pochodzeniu, która jest coraz częściej stosowana jako alternatywa dla kawy. Również pobudza organizm. Ma znacznie więcej kofeiny, jednak ta jest związana z innymi substancjami tj. taniny czy błonnik.
Zatem sposób, w jaki jest ona uwalniana i metabolizowana przez organizm, jest inny. Następuje to stopniowo, a nie niemal natychmiastowo jak w przypadku małej czarnej i można spożywać ją zarówno w formie typowego napoju, jak i koktajlu czy np. w postaci odżywczego batonika albo jako dodatek do owsianki.
Ze względu na to wolniejsze tempo działanie pobudzające guarany jest często opisywane jako łagodniejsze, stabilniejsze i trwalsze (niekrótkie i uderzające, jak to ma miejsce w przypadku kawy).
Czytaj również: To najzdrowszy ser? Jedz regularnie na zdrowe zęby i kości mocne jak dąb
Poza właściwościami pobudzającymi gorzka i lekko kwaskowata guarana ma także inne zalety. Zawiera także substancje stymulujące, antyoksydanty czy flawonoidy. W pewnym stopniu może ona neutralizować wolne rodniki, a co za tym idzie, spowalniać proces starzenia i zmniejszać ryzyko niektórych chorób.
Poza walką ze zmęczeniem spożywanie guarany ma także na celu poprawę koncentracji. Może pozytywnie wpłynąć na pamięć, a nawet... przyczynić się do walki ze zbędnymi kilogramami, ponieważ przyspiesza metabolizm i spowalnia powstawanie komórek tłuszczowych. Z uwagi na obecne w guaranie taniny, jest ona także korzystna dla osób z niektórymi dolegliwościami żołądkowymi, ponieważ stymuluje perystaltykę jelit.
Nie każdy powinien jednak spożywać guaranę. Unikać powinny jej osoby wrażliwe na kofeinę czy zmagające się z bezsennością (zwłaszcza o późniejszej porze). Na pewno nie jest także polecana kobietom ciężarnym, karmiącym, ludziom zmagającym się z wrzodami żołądka, dwunastnicy, refluksem czy osteoporozą.
Zobacz też:
Syci na długo i zawiera dużo białka. Jedz na śniadanie, a twoje jelita to pokochają
Ten napój pomaga zgubić boczki. Wystarczą dwa składniki, aby cieszyć się piękną sylwetką