Reklama
Reklama

Leśnicy ostrzegają. Ten błąd grzybiarze popełniają najczęściej

Ten błąd początkujący grzybiarze w polskich lasach popełniają najczęściej. Chodzi o zbieranie trujących lisówek pomarańczowych zamiast jadalnych i smacznych kurek. Te dwa gatunki wizualnie są podobne, lecz pomyłka może się skończyć poważnym zatruciem, dlatego trzeba uważać i nauczyć się je rozróżniać po cechach charakterystycznych.

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, co zachęca wielu początkujących zbieraczy do leśnych wycieczek. To bardzo dobrze, pod warunkiem, że dana osoba potrafi zachować zdrowy rozsądek i zbiera wyłącznie te okazy, które dobrze zna. 

Przerażające, jak wielu jest ludzi, którym nie chce się dokładnie przyjrzeć grzybom, przez co wkładają do koszyka trujaki, a takie zachowanie może mieć tragiczne konsekwencje. Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez grzybiarzy jest zbieranie trujących lisówek pomarańczowych zamiast jadalnych kurek, na które trwa obecnie sezon. 

Może cię zainteresować: Zawsze wrzucam to do słoika z suszonymi grzybami. Wystarczy odrobina, by nie spleśniały

Najgorszy błąd początkujących grzybiarzy? Notorycznie mylą te grzyby, a jeden z nich jest trujący

Kurki w Polsce można zbierać od czerwca do października, a najlepszy okres na ich zbiory jest właśnie teraz (sierpień-wrzesień). W podkarpackich lasach, gdzie w ostatnim czasie mocno popadało, można ich zabrać pełne kosze. 

Podczas zbiorów trzeba jednak uważać, aby nie popełnić poważnego błędu, bo nietrudno o pomylenie jadalnej kurki, czyli pieprznika jadalnego z trującą lisówką pomarańczową. Oba grzyby wizualnie są podobne, lecz ten drugi może doprowadzić do poważnego zatrucia. Ostrzegają przed tym m.in. leśnicy z Nadleśnictwa Dynów na Podkarpaciu.

Czytaj również: Więcej nie pomylisz borowika z szatanem. Wystarczy, że zwrócisz uwagę na to

Jak odróżnić kurkę od lisówki pomarańczowej? Jeśli nie jesteś pewny, nie zbieraj grzybów

Kurka jest jadalnym grzybem, a lisówka pomarańczowa nie. Drugi z wymienionych grzybów jest trujący, więc spożycie go może doprowadzić do poważanych problemów trawiennych m.in. wymiotów czy zatrucia pokarmowego.

Jak odróżnić lisówkę od kurki? Zwróć uwagę na cechy charakterystyczne tj. blaszki, które u lisówek są gęsto ułożone, natomiast u kurek listewki są bardziej nieregularne, rozwidlone nie znajdują się aż tak blisko siebie. Kurka ma także grubszy trzonek w żółtym kolorze, a lisówka cieńszy i zazwyczaj jaśniejszy od własnego kapelusza.

Dodatkowo kurki są bardziej elastyczne i twarde, mają bardziej żółty kolor, a lisówki pomarańczowy (bardziej kruche). Kurki wyrastają w ścisłych kępach, na ziemi w lasach liściastych i iglastych, a lisówki na drewnie np. na spróchniałych pniach i pniakach. Kurka ma owocowy zapach podobny do moreli czy brzoskwini, a lisówka grzybowy, mdły.

Zobacz też:

Dosypuj pół łyżeczki do kawy. Po boczkach nie będzie śladu

​Tych rzeczy nie trzymaj w samochodzie podczas upałów. Numer 5 cię zaskoczy

Tu grzyby dosłownie czekają na grzybiarzy. Koniecznie wybierz się do tego lasu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | triki