Kupujesz wędliny w Biedronce? Te mają najlepszy skład
Wędliny to dodatek, który lubi wiele osób, szczególnie na kanapkach. Taki produktów znajdziemy we wszystkich dyskontach, jednak zanim sięgniemy po opakowanie, warto przyjrzeć się kilku kwestiom. Dietetycy dzieją się wskazówkami, jakie wędliny wybrać w Biedronce. To pozwoli na zakup zdrowszej opcji, które może poprawić jakość dań.
Wiele osób decyduje się robić zakupy w popularnych dyskontach, takich jak Biedronka. Dietetycy na swoich mediach społecznościowych chętnie dzielą się opiniami dotyczącymi dostępnych tam produktów. Tym razem padło na wędliny.
Michał Wrzosek, często wskazuje na dobre i gorsze produkty w sklepach. W jednym ze swoich materiałów przedstawił najlepsze wędliny, które są dostępne w Biedronce. Wyróżniają się one dobrym składem i często przystępną ceną. Na pierwszy miejscu znalazły „Głodniaki”, to wędlina, po którą jak mówi dietetyk, sam najczęściej sięga. Nie mają one konserwantów, a zawierają sporo białka i mało tłuszczów. Na drugim miejscu uplasowała się polędwica sądecka, której producentem jest sama Biedronka. Pozycję tę zawdzięcza prostemu składowi i 27 g białka na 100 g produktu. Niemniej jest to droższa propozycja. Podium zamyka „Kraina Wędlin” z serii „Nature". Na plus dietetyk wskazał brak azotynu sodu oraz sporą zawartość białka.
Poza podium znalazły się jeszcze wędlina „Morlińska z indyka” oraz szynka z indyka z „Pyszny Indyk”, które również wyróżniają się dobrym składem.
Sprawdź także: Weź kilka kostek i włóż do słoika z kawą. Zachowa smak i aromat na długie miesiące
Poza tym kupując wędliny, warto pamiętać o kilku zasadach, o których przypomina dietetyczka Marta Skoczeń. Specjalistka wskazuje, że przede wszystkim powinno się kierować składem, a im mniej on pozycji zawiera, tym lepiej. Poza tym ważna jest procentowa zawartość mięsa. Ponadto dietetyczka przypomina, że podczas zakupu wędlin na wagę można się zapytać o jej skład — sprzedawca ma obowiązek udzielić informacji na ten temat.
Podczas zakupu wędlin lepiej ograniczyć produktu mocno zmielone i przetworzone, w których często zawarte są różne gatunki mięsa, a także odpadki np. skóra. Do tego typu wędlin należy m.in. mortadela czy też mielonka.
Zobacz też:
Tego grzyba omijaj szerokim łukiem. Łatwo pomylić go z pieczarką, a jest trujący
Wyłączasz telewizor z prądu w czasie burzy? To za mało, warto zrobić coś jeszcze
Wyrzuć zwykłą mąkę i zastąp ją tym. Kości i jelita będą zadowolone