Reklama
Reklama

Kupujesz taki ryż? To nie jest najlepszy wybór

Po ryż sięgamy bardzo często. Ma wiele zalet – jest lekkostrawny i stanowi podstawę dietetycznych dań. Poza tym, w przeciwieństwie do ziemniaków, nie trzeba go obierać. Sięgając jednak po ryż na sklepowej półce, wybierz odpowiedni. Jego popularna forma nie jest zbyt zdrowa.

Ryż, choć pochodzi z Azji, zagościł w polskiej kuchni na stałe. Stał się nawet podstawą wielu tradycyjnych dań - nie ma bez niego gołąbków, z dodatkiem jabłek i cynamonu stanowi pyszny deser. Warto jednak wiedzieć, jaki ryż ma najwięcej walorów zdrowotnych.  

Ryż w woreczku wcale nie jest zdrowy 

Ryż uważamy za zdrową bazę do potraw. I słusznie - jest lekkostrawny, ma niewiele kalorii, a potrafi nasycić na długo. Dla osób na diecie jest wręcz zbawieniem. To najłatwiej przyswajalny przez nasz organizm rodzaj zboża. Przy tym zawiera wiele witamin z grupy B, co wspiera nasz układ nerwowy. Zapobiega biegunkom, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.  

Odkąd w sklepach pojawił się ryż w woreczkach, chętnie po niego sięgamy. Jest podzielony na porcje i wygodny w użyciu. Nie sposób też go przypalić. Jednak eksperci ostrzegają, że ryż gotowany w woreczkach traci wiele ze swoich właściwości zdrowotnych. Większość minerałów i witamin ziarna oddają wodzie, z której je wyciągamy. W efekcie na naszych talerzach lądują głównie węglowodany i błonnik.  

Tradycyjnie gotowany ryż wchłania całą wodę, w jakiej się gotuje. Dzięki temu zawiera dużo więcej składników odżywczych i zdrowotnych.  

Ryż w woreczku - nie jedz plastiku 

Gotowanie ryżu w woreczkach to podgrzewanie cząsteczek plastiku, który potem jemy. Wprawdzie nasz organizm powinien go wydalić, ale jest go w naszym jedzeniu tyle, że czasem nie daje rady. Lepiej więc nie zwiększać niepotrzebnie wchłanianego Bisfenolu A. W większych dawkach nie jest on bezpieczny dla naszego zdrowia.  

Związek znajdujący się w plastikowych woreczkach ryżu może zaburzać pracę naszych hormonów. Bisfenol A być może wpływa na rozwój niektórych forma raka. Warto pomyśleć, dlaczego Unia Europejska zakazała jego stosowania w produktach dla dzieci.  

Jeśli nie przekonały cię te argumenty, porównaj ceny ryżu sypkiego i w woreczkach. Ten drugi wypada zdecydowanie drożej. Kilogram ryżu sypkiego kosztuje około 4 złote. Tymczasem za opakowanie ryżu w woreczkach o wadze 400 g zapłacimy około 3 złote, co daje ponad 7 zł za kilogram. Mowa to o tym samym rodzaju ryżu.  

Czytaj też: Myjesz plastikowe opakowania przed wyrzuceniem do śmieci? Ekspert wyjaśnia, czy trzeba to robić

Jak gotować ryż, by był zdrowy?  

Tradycyjne gotowanie ryżu polega na tym, że podgrzewamy go w niewielkiej ilości wody. Ziarna powoli wchłaniają wodę tak długo, aż staną się miękkie. Podpowiadamy, jak gotować ryż, by wyszedł sypki i zdrowy.  

Ryż najpierw przepłucz w sitku tak długo, aż woda stanie się przezroczysta. Wcześniej odlej jego ilość szklankami. W garnku zagotuj odpowiednią ilość wody - na szklankę ryżu powinno przypadać półtorej szklanki wody. Wodę osól, a gdy będzie wrzała - wsyp do niej ziarna. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez kwadrans, co jakiś czas mieszając. Jeśli na dnie garnka została woda - pozostaw ryż pod przykryciem jeszcze przez jakiś czas.  

Zobacz też:

Owiń kluczyki do samochodu folią aluminiową. Pożegnasz poważny problem

Plamy z oleju na kostce brukowej nie będą już straszyć gości. Tak usuniesz je bez szorowania

Tak wyczyścisz nawet najbardziej zabrudzone fugi. Wystarczy domowa pasta za grosze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | zdrowie