Kroisz czosnek w ten sposób? Nawet nie wiesz, że pozbawiasz go cennych właściwości
Czosnek stanowi aromatyczny dodatek do wielu potraw. Znany jest on także ze swoich prozdrowotnych właściwości. Musimy jednak uważać, ponieważ nieprawidłowe rozdrabnianie i krojenie go, może sprawić, że utraci on cenne substancje. Podpowiadamy, jak siekać lub wyciskać czosnek, aby w pełni z niego skorzystać.
Czosnek to warzywo, które znane jest ze swoich leczniczych właściwości. Chcąc jednak skorzystać z jego prozdrowotnych możliwości, musimy odpowiednio przygotować nasz czosnek, w którym znajdują się dwie substancje działające solo, czyli alliina i allinaza. Dopiero połączenie ich wytwarza allicynę, która ma działanie lecznicze. Substancje te możemy połączyć poprzez rozdrobnienie czosnku. Musimy to jednak zrobić we właściwy sposób.
Należy wiedzieć, że allicyna, by miała największą moc, potrzebuje około 10 minut. Z tego powodu zaraz po posiekaniu czy zmiażdżeniu czosnku, powinniśmy go odłożyć na kilka minut na bok, a nie od razu przechodzić do jego obróbki termicznej.
Jeśli zrobimy to od razu, czosnek utraci swoje właściwości podczas smażenia. Jeżeli jednak odczekamy, nic się nie stanie, ponieważ uwolniona allicyna jest odporna na wysoką temperaturę.
Oprócz tego musimy także wiedzieć, że allicyna reaguje chemicznie z metalami. Sprawia to, że podczas rozdrabniania czy siekania warzywa za pomocą metalowych narzędzi, uwalnia się co prawda silny zapach oraz smak czosnku, ale działanie allicyny będzie osłabione. Wobec tego, jeśli zależy nam na zachowaniu właściwości tego produktu, powinniśmy używać do niego przyrządów ceramicznych.
Czytaj również: Po co wkłada się foliówkę do prania? Efekt cię zaskoczy
W przypadku jednak gdy nie jesteśmy chorzy, a zależy nam na intensywnym smaku oraz zapachu czosnku, nie musimy ograniczać się jedynie do stosowania ceramicznych narzędzi. Możemy, zamiast tego wycisnąć go przez praskę lub zetrzeć na tarce. Dzięki temu aromat stanie się silniejszy. Musimy jednak uważać, ponieważ jeśli wrzucimy na patelnię tak mocno rozdrobniony czosnek, to łatwo będzie go przypalić.
W przypadku, gdy gotujemy sos lub gulasz, lepiej będzie pokroić czosnek w plasterki. Da nam to subtelny posmak i nie zdominuje potrawy. W dodatku zmniejsza się wtedy ryzyko przypalenia warzywa. Aromatu naszym daniom doda także zwyczajne zmiażdżenie ząbków dłonią czy sztućcem. Wtedy to czosnek w całości prażymy przez krótki czas na patelni lub wkładamy go do sosu i wyciągamy po zakończeniu obróbki termicznej.
Warto więc dobrać odpowiednią metodę dla siebie, zgodną z naszymi preferencjami smakowymi i potrzebami, a także dopasowaną do rodzaju przygotowywanego przez nas dania.
Zobacz też:
Sierść z dywanu nie daje się odkurzyć? Tak szybko i bez wysiłku się jej pozbędziesz
Możesz usunąć kamień z kranu w 5 minut. Wystarczy, że użyjesz tych 2 składników
Tak wyczyścisz welurową kanapę. Usuniesz plamy i nie stracisz miękkości