Japonki piją ją hektolitrami. To dlatego mają talię osy i tak młodo wyglądają
Chcesz poznać jeden z sekretów szczupłej sylwetki i urody Japonek? Ich młody wygląd to nie tylko kwestia genów, lecz przede wszystkim zdrowej diety, której istotnym elementem jest pewien zielony napój. Nie tylko Azjatki chętnie po niego sięgają, ponieważ ostatnio zrobił się popularny również w Europie. Nie zawahaj się więc go spróbować.
Japońska herbata sencha jest jednym z najpopularniejszych napojów w Azji. Z roku na rok zyskuje także coraz większe zainteresowanie w Europie, w tym także w Polsce i nie ma się czemu dziwić.
Ten zielony napój ma liczne walory - smakowe i zdrowotne. To naturalny eliksir młodości, sposób na zdrowie i szczupłą sylwetkę, który może być także świetną alternatywą dla kawy z uwagi na kofeinę, którą zawiera, (w mniejszej ilości niż mała czarna, jednak wystarczająco, aby się pobudzić).
Może cię zainteresować: Ten owoc wzmacnia odporność jak plaster i reperuje serce. Polacy jeszcze go nie znają
Sencha należy do czołówki ulubionych herbat mieszkańców Japonii. W kraju kwitnącej wiśni docenia się jej wyjątkowy smak, a proces jej parzenia dla wielu jest prawdziwą sztuką, dlatego często przygotowuje się go dla gości na eleganckich, formalnych przyjęciach - jako napój czy dodatek do lodów, a nawet dań wytrawnych.
Napar ten wyróżniają delikatne, ziołowe i morskie nuty, jednak to korzyści zdrowotne, które za sobą niesie, są największym atutem senchy. Ta zielona herbata obfituje w antyoksydanty (m.in. katechiny ochraniające komórki przed uszkodzeniem i dobrze oddziałujące na zęby), a także witaminy: B1, B2, E czy K.
Zawiera także wapń, żelazo, potas i cynk. Wspomaga odporność, pozytywnie wpływa na serce oraz metabolizm, dzięki czemu pomaga zachować prawidłową wagę. Poprawia wygląd skóry i delikatnie pobudza, co sprawia, że jest uznawany za zdrowszą alternatywę kawy. Ma także właściwości detoksykujące.
Czytaj również: Znajdziesz go w większości supermarketów. Jest dobrym wsparciem dla serca i metabolizmu
Parzenie senchy to rytuał wymagający precyzji. Aby ją przygotować, potrzebujesz około 1 łyżeczki (3 gramy herbaty) na każde 200 ml wody. Zagotuj wodę i poczekaj, aż ostygnie do temperatury 70 do 80 stopni Celsjusza.
Nie używaj zbyt gorącej wody, bo wtedy sencha stanie się gorzka. Umieść liście herbaty w dzbanku, zalej je i parz przez około 2 minuty. Dokładny czas parzenia powinien jednak wynikać z twoich preferencji (im dłużej, tym będzie intensywniejsza). Można to robić wielokrotnie - nawet 2/3 razy.
Zobacz też:
To najzdrowszy olej na świecie. Pij łyżeczkę dziennie, a zobaczysz różnicę
Myjesz płytę indukcyjną w ten sposób? To bardzo powszechny i niebezpieczny błąd
Jak często zmieniasz pościel? To wszystko „mieszka” na twojej poduszce