Jak suszyć grzyby? 4 sprawdzone sposoby
Suszone grzyby przydadzą się nie tylko do potraw wigilijnych, ale możemy z nich korzystać przez cały rok. Świetnie sprawdzą się jako podstawa zup czy sosów, a dodatkowo nie zajmują w szafce dużo miejsca. Jednak jak suszyć grzyby, by były idealne? Oto cztery sprawdzone sposoby.
Warto pamiętać, że równie ważne, co samo suszenie, jest odpowiednie przygotowanie i przechowywanie grzybów. Nawet perfekcyjnie wysuszone okażą się nieprzydatne, gdy zostawimy w nich robaki lub dopuścimy wilgoć do miejsca, gdzie są przechowywane.
Przede wszystkim należy zacząć od przebrania naszych okazów. Ma to na celu wyeliminowanie tych, które są robaczywe. Jeśli ktokolwiek uważa, że można po ususzeniu grzyba z robakiem go spokojnie zjeść, to jest w błędzie. Nawet jeśli pozbędziemy się insekta, zostaną jego odchody, które mogą być niebezpieczne dla człowieka.
Następnie grzyby dokładnie czyścimy, pozbywamy się resztek traw i pozostałości ściółki. Kroimy je na plastry o grubości ok. 5 mm i tak przygotowane możemy zaczynać suszyć.
Najbardziej efektywny sposób na suszenie grzybów. Wystarczy je pokroić na równe kawałki, wyłożyć na odpowiednich sitkach i włączyć urządzenie. Korzystając z suszarki do grzybów, mamy pewność, że w jej wnętrzu panuje odpowiedni klimat, który pozwoli pozbyć się wilgoci. Ważne jest również utrzymanie wymaganej temperatury w suszarce tak, by grzyby się nie spaliły, ani nie doszło do ich zepsucia.
Suszenie grzybów w piekarniku także jest dobrym pomysłem, jednak ma jeden minus w stosunku do suszarki. Chodzi o to, że zwykle zmieścimy ich mniej. Jak suszyć grzyby w piekarniku? Piekarnik ustawiamy na niską temperaturę, czyli między 40 ºC a 50 ºC. Dodatkowo należy pamiętać, by włączyć termoobieg. Czas takiego suszenia to około ośmiu godzin. Koniecznie przy uchylonych drzwiczkach, gdyż konieczne jest ujście nadmiaru wody z grzybów.
Jedna z najbardziej podstawowych metod. Do jej wykonania wystarczą dwa elementy: nitka oraz grzyby. Po ich przygotowaniu wystarczy nawlec kawałki na nitkę i to właściwie tyle. Jak suszyć grzyby na nitce? Najlepiej przy źródle ciepła oraz z zapewnioną odpowiednią cyrkulacją powietrza. Do tego celu warto wybrać miejsce nad kuchenką lub kaloryferem.
Wystawiając grzyby na słońce, możemy je wysuszyć bez konieczności używania żadnych dodatkowych sprzętów czy korzystania z energii elektrycznej. Jak suszyć grzyby na słońcu? Wystarczy znaleźć odpowiednio nasłonecznione miejsce. Warto również przygotować sobie zwykłą gazetę lub pojemnik z dziurkami. Wykładamy do nich wcześniej przygotowane grzyby i wystawiamy na słońce na kilka dni. Pamiętajmy jedynie, by nie zmokły, gdyż całe suszenie pójdzie na marne.
Po wysuszeniu grzybów (powinny być elastyczne, ale łamać się po mocniejszym naciśnięciu) należy je odpowiednio zabezpieczyć. Najlepsze do tego będą woreczki strunowe, szczelne plastikowe pojemniki lub słoiki. Musimy przede wszystkim pamiętać o tym, by nie dopuścić do środka wilgoci. Jeśli tak się stanie, grzyby po prostu się zepsują.
Zobacz też:
Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału