Jak przechowywać czosnek, żeby nie był gorzki? Większość osób popełnia ten błąd
Niebywała ilość przepisów zaczyna się właśnie od dodania czosnku. Dlatego wiele osób ma to warzywo w swoich domach. Jak prawidłowo przechowywać czosnek, żeby zawsze miał dobry smak?
Nikt nie lubi sięgać po czosnek i ze smutkiem przekonywać się, że nie można go spożyć. Dlatego lepiej odpowiednio się przygotować i dowiedzieć, co robić, żeby czosnek nie był gorzki. Niestety wiele osób popełnia dość banalny błąd.
Powoduje to, że w trakcie przygotowywania potraw możemy stwierdzić, że czosnek nie smakuje tak, jak powinien, co przekłada się również na ogólny wydźwięk dania. Wyjątkowo niepożądaną sytuacją jest ta, kiedy czosnek staje się bardzo gorzki. W takim razie, jak temu zapobiec?
Na początku warto wyjaśnić, dlaczego czosnek staje się gorzki. Jego smak ulega pogorszeniu z powodu złego składowania. Można mniej więcej rozpoznać, które sztuki będą niesmaczne. Mogą to być te, które znajdują się, na przykład w nieprzewiewnych skrzyniach.
Trzeba też mieć na uwadze, że czosnek może nabrać gorzkiego smaku w trakcie obróbki termicznej. Dzieje się to w sytuacji, kiedy warzywo podgrzewa się zbyt długo na gorącej patelni. Wtedy przykry aromat może całkowicie zdominować przyrządzaną potrawę.
Czytaj również: Rozpuść w wodzie i podlej zamiokulkasa. Zaskoczy cię, ile nowych liści wypuści
W domach nieraz przechowujemy czosnek w szczelnych opakowaniach. Jest to błąd. Warzywo dość szybko w takich warunkach zaczyna gnić. Dlatego podstawowym aspektem jest zapewnienie przewiewności.
Czosnek najlepiej przechowywać w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa. Nie powinno się natomiast umieszczać warzywa na słońcu. Ekspozycja na promienie słoneczne może sprawić, że główka czosnku zacznie kiełkować. Właśnie to doprowadzi do utraty smaku i świeżości warzywa.
Aromatyczne warzywo można też przechowywać, wykorzystując inne sposoby. Ciekawą propozycją jest czosnek w zalewie z oleju, czy w solance albo occie. Można zdecydować się również na przechowywanie czosnku w oliwie z oliwek z dodatkowymi przyprawami, które urozmaicą smak warzywa, na przykład rozmarynem, czy suszonym oregano lub bazylią. Czosnek w zalewie można przechowywać nawet przez miesiąc.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien