Reklama
Reklama

Jak najlepiej przechowywać pieczywo? Wcale nie w chlebaku czy w lodówce

Chleb najczęściej trzymany jest w chlebaku lub w lodówce, choć niektórzy znajdują i inne, kreatywne miejsca do jego przechowywania. Warto dowiedzieć się, na jaki pomysł wpadła pewna internautka i jak odświeżyć czerstwe pieczywo, by odzyskało miękkość i smak.

Chleb uznawany jest za elementarny posiłek człowieka. To pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego połączeniem mąki i wody, i czasem poddanego procesowi fermentacji alkoholowej (drożdżowej) lub mlekowej (bakteryjnej). Do podstawowych składników często dodawane są również specjalne dodatki, na przykład ziarna. Ten popularny produkt spożywczy w większości polskich domów przechowywany jest w chlebaku, a niekiedy w lodówce. Użytkowniczka Tik Toka znana jako "Sammar" znalazła jednak inne miejsce, w którym warto przechowywać chleb. Co i dlaczego poleca?

Gdzie przechowywać chleb? Internautka zaskoczyła wyznaniem

Internautka znana jako "Sammar" podzieliła się z innymi swoim sposobem przechowywania chleba. Jej zdaniem pieczywo dłużej zachowuje świeżość, jeśli jest przechowywane w mikrofalówce. Wyznała, że jej znajomi są niezwykle zaskoczeni, gdy widzą, skąd wyciąga chleb, jednak dzięki trzymaniu go w tym urządzeniu, zachowuje świeżość aż do 3 tygodni.

Wyznanie internautki spotkało się z ogromnym odzewem innych użytkowników sieci. Niektórzy w komentarzach śmiali się z takiego sposobu przechowywania pieczywa, a inni dziwili się, po co tygodniami przechowywać w mikrofalówce chleb.

Czytaj też: Przypaliłeś żelazko? Wystarczy, że posypiesz tym deskę, a będzie jak nowe 

Jak przechowywać pieczywo? Tak możesz odświeżyć chleb i bułki

Wiadomo, że najlepsze jest świeże pieczywo. Świeży chleb można rozpoznać po stanie jego skórki i miąższu. Po przekrojeniu pieczywo powinno być sprężyste i porowate. Najlepiej, by miało delikatne dziurki, choć chleby żytnie i razowe są bardziej zbite.

Zdecydowanie najszybciej wysycha chleb wypiekany z białej mąki pszennej i pieczony na drożdżach. Dobry smak pieczywa może się jednak utrzymywać do 10 dni — o ile to wypiek na naturalnym zakwasie. Dzięki temu jest odporniejszy na pleśnienie. Taki chleb może być trzymany zarówno w chlebaku, jak i w lodówce. Chleb umieszczony w zamrażarce może być przechowywany do 3 miesięcy. Jeśli zaś chcemy go włożyć do szafki, pamiętajmy, by użyć dodatkowego opakowania — na przykład lnianego woreczka czy torebki papierowej. Szafka nie może znajdować się blisko źródła ciepła, by pieczywo nie wyschło.

Czerstwe pieczywo można łatwo odświeżyć przy pomocy temperatury. Przyda się do tego na przykład mikrofalówka. Można posmarować kromki mlekiem i włożyć o mikrofalówki na 10-15 sekund, ustawiając najwyższą temperaturę. Można również pominąć mleko i ustawić wewnątrz małą miseczkę z wodą. Sprawdzi się ona również w przypadku piekarnika. Wystarczy umieścić ją na dolnej półce, a na górnej wyłożyć pieczywo i rozgrzać piekarnik. Już po kilku czy kilkunastu minutach pieczywo odzyska swoją chrupkość i miękkość.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki