Reklama
Reklama

Grzybiarze są w siódmym niebie. Zaczął się sezon na te żółte grzyby

Grzybiarze są w siódmym niebie, gdyż niedawno zaczął się sezon na żółte grzyby, potocznie zwane "kurczakami z lasu". Mowa o żółciakach siarkowych, które w smaku przypominają... mięso drobiowe. Na największe zbiory można liczyć na przełomie maja i czerwca, więc lepiej nie zwlekaj, by okazja do ich spróbowania nie przeszła ci koło nosa.

Na przełomie maja i czerwca w polskich lasach można znaleźć grzybów. Nie wszystkie jednak są tak samo popularne, jak smardze. Do najciekawszych, mniej znanych gatunków, na które warto zwrócić uwagę, zaliczany jest żółciak siarkowy

Ten żółty grzyb z rzędu żagwiowców, występuje w naszym kraju pospolicie, jednak spotkasz go głównie na pniach drzew liściastych. Ma bardzo charakterystyczny wygląd, ale nie tylko dlatego jest intersujący.

W polskich lasach pojawiły się żółte grzyby. Jak wygląda żółciak siarkowy?

Żółciak siarkowy to grzyb o charakterystycznym wyglądzie. Ma duże owocniki, ułożone dachówkowato. Jego kapelusz jest żółty lub żółto-pomarańczowy i może mieć od 10 do 40 cm średnicy. Miąższ jest miękki i soczysty (u młodych jadalnych osobników) o kolorze białym albo kremowo-żółtym.

Może cię zainteresować: Przekrój na pół i przyłóż do bolącego miejsca. Tak złagodzisz ugryzienia meszki

Czy żółciak siarkowy jest jadalny? W smaku przypomina kurczaka

Żółciak siarkowy to jadalny grzyb, ale dopiero po obróbce termicznej. Surowy zalicza się do gatunków trujących. Starsze owocniki także nie nadają się do spożycia. Po usmażeniu smakują jak tektura. 

Młode okazy żółciaka siarkowego są jednak bardzo sycące i smaczne. Po odpowiednim przygotowaniu w smaku do złudzenia przypominają drobiowe mięso z kurczaka.

Czytaj również: Przekrój na pół i przyłóż do bolącego miejsca. Tak złagodzisz ugryzienia meszki

Po odcięciu od pnia i oczyszczeniu żółciaki siarkowe musisz najpierw obgotować przez minimum 15-20 minut. Nie zrażaj się przy tym ich początkowym, niezbyt przyjemnym zapachem. Zniknie on w miarę przyrządzania jedzenia.

Później możesz już wykorzystać je w kuchni wedle uznania, usmażyć, upiec, wykorzystać do zup, albo pasztetów. Warto również z nich przygotować wegetariańskie nuggetsy albo kotleciki.

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby