Reklama
Reklama

Domowy odkamieniacz do czajnika bez octu. Wystarczy ten składnik z kuchennej szafki

Czajnik używany jest przez nas w zasadzie codziennie. Wobec tego warto odpowiednio zadbać o jego higienę i regularnie go odkamieniać, co nie tylko pozytywnie wpłynie na nasz organizm, ale i wydłuży żywotność samego czajnika. Do wykonania tej czynności pielęgnacyjnej wystarczy nam zaledwie jeden produkt z kuchni. Sprawdź, jak skutecznie i szybko odkamienić czajnik.

Gotowanie wody w czajniku może powodować gromadzenie się kamienia, dlatego powinniśmy regularnie dbać o czystość naszego urządzenia. W tym celu nie musimy wcale stosować sklepowych produktów, ponieważ wystarczy nam jedna rzecz z naszej kuchni, aby skutecznie pozbyć się osadu. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Skąd w czajniku bierze się kamienny osad?

Pojawienie się kamienia w czajniku jest nieuniknione przy codziennym korzystaniu z niego. Główną przyczyną jego powstawania jest twarda woda, która płynie bezpośrednio z kranu.

Do jego tworzenia dochodzi podczas gotowania, gdy znajdujące się w wodzie jony wapnia i magnezu, wytrącają się w postaci węglanów i osadzają na ściankach i elementach grzewczych czajnika w formie kremowego osadu. To właśnie ten osad jest potocznie nazywany kamieniem.

Czytaj również: Pochłaniacz kuchennych zapachów za mniej niż 5 złotych. Wystarczą te dwie przyprawy

Jak pozbyć się osadu z czajnika?

Najlepszym i najszybszym sposobem na pozbycie się charakterystycznego osadu z czajnika, jest użycie jednego z produktów, które znajdziemy w swojej kuchennej szafce. Mowa tu o sodzie oczyszczonej, która skutecznie i łatwo pomoże nam usunąć kamień.

Wystarczy, że do czajnika wsypiemy 3-4 łyżki stołowe sody i pozostawimy je na 15 minut. Po upływie tego czasu dokładnie czyścimy nasz czajnik, ponieważ soda zostawia po sobie charakterystyczny i intensywny zapach. Czajnik najlepiej umyć nawet dwukrotnie. Odkamienianie powinniśmy wykonać mniej więcej 2 razy w miesiącu.

Jak zapobiegać osadzaniu się kamienia w czajniku?

Warto także zapobiegać osadzaniu się kamienia, aby zaoszczędzić sobie nieco pracy w przyszłości. Powstawanie osadu w czajniku można ograniczyć dzięki kilku prostym zabiegom.

Przede wszystkim powinniśmy używać filtrowanej wody również do gotowania jej w czajniku, dzięki czemu urządzenie nie będzie miało kontaktu z twardą wodą. Sprawi to, że będzie nam ono służyło o wiele dłużej, niż gdyby na grzałce stale obecny był osad. Warto także dodać, że czajniki filtrujące wodę skutecznie eliminują z niej większość cząsteczek tworzących kamień i zanieczyszczenia.

Kolejna możliwość to zainwestowanie w system zmiękczający wodę już bezpośrednio w kranie. Jednak trzeba się tutaj liczyć z wysoką ceną, ponieważ takie filtry mogą kosztować nawet do 2000 złotych.

Zobacz też:

​Wrzucasz to do air fryera? Lepiej uważaj, możesz mieć spore kłopoty

Nie pomyl tych trujących grzybów ze smardzem. Są prawie identyczne

Tak szybko wyczyścisz kryształowe wazony. Będą lśniły jak lustro nie tylko na święta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | czyszczenie