Domowy odkamieniacz do czajnika bez octu. Wystarczy ten składnik z kuchennej szafki
Czajnik używany jest przez nas w zasadzie codziennie. Wobec tego warto odpowiednio zadbać o jego higienę i regularnie go odkamieniać, co nie tylko pozytywnie wpłynie na nasz organizm, ale i wydłuży żywotność samego czajnika. Do wykonania tej czynności pielęgnacyjnej wystarczy nam zaledwie jeden produkt z kuchni. Sprawdź, jak skutecznie i szybko odkamienić czajnik.
Gotowanie wody w czajniku może powodować gromadzenie się kamienia, dlatego powinniśmy regularnie dbać o czystość naszego urządzenia. W tym celu nie musimy wcale stosować sklepowych produktów, ponieważ wystarczy nam jedna rzecz z naszej kuchni, aby skutecznie pozbyć się osadu. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Pojawienie się kamienia w czajniku jest nieuniknione przy codziennym korzystaniu z niego. Główną przyczyną jego powstawania jest twarda woda, która płynie bezpośrednio z kranu.
Do jego tworzenia dochodzi podczas gotowania, gdy znajdujące się w wodzie jony wapnia i magnezu, wytrącają się w postaci węglanów i osadzają na ściankach i elementach grzewczych czajnika w formie kremowego osadu. To właśnie ten osad jest potocznie nazywany kamieniem.
Czytaj również: Pochłaniacz kuchennych zapachów za mniej niż 5 złotych. Wystarczą te dwie przyprawy
Najlepszym i najszybszym sposobem na pozbycie się charakterystycznego osadu z czajnika, jest użycie jednego z produktów, które znajdziemy w swojej kuchennej szafce. Mowa tu o sodzie oczyszczonej, która skutecznie i łatwo pomoże nam usunąć kamień.
Wystarczy, że do czajnika wsypiemy 3-4 łyżki stołowe sody i pozostawimy je na 15 minut. Po upływie tego czasu dokładnie czyścimy nasz czajnik, ponieważ soda zostawia po sobie charakterystyczny i intensywny zapach. Czajnik najlepiej umyć nawet dwukrotnie. Odkamienianie powinniśmy wykonać mniej więcej 2 razy w miesiącu.
Warto także zapobiegać osadzaniu się kamienia, aby zaoszczędzić sobie nieco pracy w przyszłości. Powstawanie osadu w czajniku można ograniczyć dzięki kilku prostym zabiegom.
Przede wszystkim powinniśmy używać filtrowanej wody również do gotowania jej w czajniku, dzięki czemu urządzenie nie będzie miało kontaktu z twardą wodą. Sprawi to, że będzie nam ono służyło o wiele dłużej, niż gdyby na grzałce stale obecny był osad. Warto także dodać, że czajniki filtrujące wodę skutecznie eliminują z niej większość cząsteczek tworzących kamień i zanieczyszczenia.
Kolejna możliwość to zainwestowanie w system zmiękczający wodę już bezpośrednio w kranie. Jednak trzeba się tutaj liczyć z wysoką ceną, ponieważ takie filtry mogą kosztować nawet do 2000 złotych.
Zobacz też:
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle