Reklama
Reklama

Dodaj do kawy tę przyprawę. Rozgrzeje cię i pomoże zrzucić zbędne kilogramy

Jesień zbliża się nieubłaganie. W chłodne poranki warto rozgrzać się kubkiem gorącej kawy, ale z pewnym dodatkiem, dzięki któremu dodatkowo zrzucimy zbędne kilogramy. Mała czarna z tą przyprawą ma ziołowy i świeży posmak - jest po prostu wyborna. Bez dwóch zdań można nazwać ją jesiennym napojem.

Nie ma nic lepszego w okresie jesienno-zimowym niż rozgrzewająca herbata z rozmarynem. Okazuje się, że ta przyprawa pasuje także do kawy. Może subtelnie odmienić jej smak, sprawiając, że przypadnie do podniebień wielu smakoszy małej czarnej. Zachwyca także licznymi właściwościami zdrowotnymi. 

Dlaczego warto pić kawę z rozmarynem?

Warto pić kawę z rozmarynem, ponieważ zachwyca ziołowym smakiem i intensywnym aromatem, ale też licznymi właściwościami zdrowotnymi. Jak działa na organizm?

Połączenie kofeiny i olejków eterycznych działa pobudzająco, poprawia koncentrację i pamięć. Warto zatem pić ten napar w chwilach zmęczenia lub przy wymagającej skupienia pracy. 

Poza tym przypisuje się mu działanie odprężające. Pomaga w zrelaksowaniu i obniżaniu poziomu napięcia, co sprzyja lepszemu samopoczuciu i redukcji stresu. 

Kawa z rozmarynem może też zadziałać odchudzająco, ponieważ pobudza trawienie i przyspiesza przemianę materii. Polecamy jej picie po ciężkim posiłku. Jeśli jednak chcesz zrzucić zbędne kilogramy, to koniecznie będzie również zastosowanie zbilansowanej diety. 

Napój kawowy z tym ziołem działa rozgrzewająco. Warto więc pić go w chłodniejsze dni, które nadejdą lada moment. 

Przepis na kawę z rozmarynem

Składniki:

  • 150 ml kawy;
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu.

Przygotowanie:

Na początek włóż do szklanki rozmaryn i zalej go naparem. Po 3 minutach kawa będzie gotowa do wypicia. 

Jeśli masz suszony rozmaryn, to zanurz małe listki w gorącej wodzie na sitku. W ten sposób łatwo pozbędziesz się ich z naparu. 

Tak przygotowaną kawę można dosłodzić cukrem lub miodem. Warto też wzbogacić ją o przyprawy, tj. goździki, imbir, cynamon, kardamon. Zaskakująco dobrze smakuje ze skórką cytryny albo pomarańczy. 

Zobacz też:

Te jabłka biją inne na głowę. Pełne witamin i świetne na szarlotkę

To najlepszy grzyb do marynowania. Sprawdź, gdzie go znaleźć

Sztućce będą lśniły bez polerowania. Wystarczy, że zrobisz im kąpiel z tym dodatkiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie