Chcesz, żeby znicze paliły się dłużej niż zazwyczaj? Włóż je do zamrażarki
Wielkimi krokami zbliża się dzień Wszystkich Świętych. Już niedługo pójdziemy na cmentarze, zanosząc kwiaty i znicze. Niestety wkłady nie zawsze palą się tak, jak powinny. Sprawdź prosty trik, który rozwiąże ten problem.
Listopad to czas zadumy, w tym miesiącu obchodzimy dzień Wszystkich Świętych. Ozdabiamy groby zniczami i chcemy, aby paliły się jak najdłużej. Co zrobić, żeby przedłużyć ich żywotność? Jakie znicze są najlepsze?
Znicze najczęściej gasną przez wiatr, jak również przez naszą nieudolność. Zdarza się, że odpalamy je po parę razy, a one i tak gasną. Przed wyjściem na cmentarz warto zastosować prosty trik z zamrażarką. Na czym polega?
Wystarczy włożyć wkład znicza na kilka godzin przed jego zapaleniem do zamrażarki. Niska temperatura sprawi, że będą palić się o wiele wolniej, ponieważ wosk zostanie przymrożony. Z kolei knot stanie się mniej podatny na wysoką temperaturę. Dzięki temu przedłużymy żywotność znicza, który klimatycznie rozświetli grób.
Przed wybraniem zniczy w sklepie warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, dzięki którym będą się dłużej palić. Na początek sprawdzamy wielkość wkładu. Pamiętajmy, że im większy i cięższy wkład, tym jego żywotność jest dłuższa.
Drugą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, jest długość knota w zniczu. Najlepiej, gdyby nie miał mniej niż 0,5 cm i nie więcej niż 1 cm.
Największe znaczenie ma materiał, z jakiego został wykonany znicz. Przykładowo parafina słabo się spala i kopci, przez co zagraża naszemu zdrowiu i środowisku. Pali się do 40 godzin, nie dłużej.
Lepszą alternatywą dla zniczy z parafiny są te wykonane z wosku sojowego lub pszczelego. Takie znicze palą się maksymalnie do 80 godzin. Dodatkowo warto zastosować trik z solą. Wystarczy rozsypać ją wokół knota, dzięki czemu znicz będzie dłużej rozświetlać grób.
Zobacz też:
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet
Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju