Reklama
Reklama

Chcesz, żeby znicze paliły się dłużej niż zazwyczaj? Włóż je do zamrażarki

Wielkimi krokami zbliża się dzień Wszystkich Świętych. Już niedługo pójdziemy na cmentarze, zanosząc kwiaty i znicze. Niestety wkłady nie zawsze palą się tak, jak powinny. Sprawdź prosty trik, który rozwiąże ten problem.

Listopad to czas zadumy, w tym miesiącu obchodzimy dzień Wszystkich Świętych. Ozdabiamy groby zniczami i chcemy, aby paliły się jak najdłużej. Co zrobić, żeby przedłużyć ich żywotność? Jakie znicze są najlepsze?

Trik z zamrażarką i zniczami

Znicze najczęściej gasną przez wiatr, jak również przez naszą nieudolność. Zdarza się, że odpalamy je po parę razy, a one i tak gasną. Przed wyjściem na cmentarz warto zastosować prosty trik z zamrażarką. Na czym polega?

Wystarczy włożyć wkład znicza na kilka godzin przed jego zapaleniem do zamrażarki. Niska temperatura sprawi, że będą palić się o wiele wolniej, ponieważ wosk zostanie przymrożony. Z kolei knot stanie się mniej podatny na wysoką temperaturę. Dzięki temu przedłużymy żywotność znicza, który klimatycznie rozświetli grób.

Jakie znicze są najlepsze?

Przed wybraniem zniczy w sklepie warto zwrócić uwagę na kilka aspektów, dzięki którym będą się dłużej palić. Na początek sprawdzamy wielkość wkładu. Pamiętajmy, że im większy i cięższy wkład, tym jego żywotność jest dłuższa

Drugą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, jest długość knota w zniczu. Najlepiej, gdyby nie miał mniej niż 0,5 cm i nie więcej niż 1 cm.

Największe znaczenie ma materiał, z jakiego został wykonany znicz. Przykładowo parafina słabo się spala i kopci, przez co zagraża naszemu zdrowiu i środowisku. Pali się do 40 godzin, nie dłużej

Lepszą alternatywą dla zniczy z parafiny są te wykonane z wosku sojowego lub pszczelego. Takie znicze palą się maksymalnie do 80 godzin. Dodatkowo warto zastosować trik z solą. Wystarczy rozsypać ją wokół knota, dzięki czemu znicz będzie dłużej rozświetlać grób. 

Zobacz też:

Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie

Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet

Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby