Reklama
Reklama

Chcesz zamrozić szparagi? Pamiętaj o tej zasadzie, inaczej będą niesmaczne

Na świeże szparagi czekamy przez cały rok, niestety, nie sposób najeść się nimi na zapas. Wtedy pojawia się myśl, by je zamrozić. Można to robić, ale warto trzymać się kilku zasad, by mrożone szparagi nie utraciły swojego smaku i chrupkości. Na szczęście jest na to sprytny sposób.

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął i możemy bezkarnie się nimi objadać. Mają niewiele kalorii, a ich delikatność i wyjątkowy posmak sprawiają, że chętnie po nie sięgamy. Niestety bardzo szybko więdną, więc najlepiej spożywać je od razu. Jest jednak sposób na to, by zamrozić szparagi tak, aby cieszyły nasze podniebienia również poza sezonem. 

Jak mrozić szparagi, by zachowały smak? 

Chcąc zachować smak szparagów, często robimy z nich przetwory. Tymczasem te sezonowe warzywa z powodzeniem można mrozić, zarówno białe, jak i zielone. Wystarczy trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim do mrożenia wybierz świeże i dorodne szparagi. Następnie dokładnie je umyj oraz osusz. Kolejny krok to oderwanie zdrewniałej części szparagów, najlepiej w tym celu je przygiąć, by sprawdzić, w którym miejscu należy je obciąć. Białe szparagi przed mrożeniem warto obrać, skórka zielonych jest o wiele delikatniejsza i nie ma takiej potrzeby.

Najważniejszym zabiegiem przed mrożeniem szparagów jest blanszowanie. Zanurz je na krótko we wrzątku, a potem w lodowatej wodzie. Dzięki temu zachowają swoje właściwości. Starannie wysuszone szparagi zamknij w szczelnych woreczkach i odessij z nich powietrze. To będzie gwarancją, że warzywa zachowają swój smak i chrupkość na długo. Szparagi można mrozić w całości lub pocięte na kawałki. W tej drugiej formie sprawdzą się we wszelkiego rodzaju zupach. 

Czytaj też: Mają mało kalorii i mnóstwo witamin. Właśnie zaczął się na nie sezon

Jak długo przechowywać mrożone szparagi i jak je przygotować? 

Dobrze zamrożone szparagi można przechowywać nawet do 10 miesięcy. Po tym czasie stracą swoją sprężystość. W przygotowaniu szparagów ważne jest to, by nie rozmrażać ich przed gotowaniem. To trochę jak z pierogami, staną się przez to miękkie i stracą wiele ze swych właściwości. Wyjęte z zamrażarki szparagi wrzucaj wprost do wrzącej wody lub na patelnię z odrobiną tłuszczu. Dzięki temu będą smakowały jak świeżo przyniesione ze sklepu. 

Z mrożonych szparagów możesz zrobić zupę, użyć ich do sałatki lub potraktować jako dodatek warzywny do dań. Sprawdzą się również w zapiekankach, podawane z makaronami lub z ryżem. Dzięki takiemu przechowywaniu zachowamy smak lata również na długie, jesienno-zimowe miesiące. 


Zobacz też:

Tak wyczyścisz grilla bez szorowania. Wszystko czego potrzebujesz, masz w kuchni

To najgorsza woda butelkowana. Jest groźna dla zdrowia, a Polacy piją nagminnie

​Większość ludzi omija go, biorąc za zwykły chwast. Mało kto wie, że to skarbnica witamin

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki