Reklama
Reklama

Chcesz sprawdzić, czy truskawki były pryskane? To prostsze niż myślisz, zwróć uwagę na 1 rzecz

Sezon na truskawki rozpoczął się w pełni. Wiele osób lubi te pyszne, słodkie owoce, które można wykorzystać w licznych przepisach. Jednak truskawki ze sklepów zazwyczaj są pryskane substancjami, które chronią je przed owadami czy też gniciem. Jak sprawdzić, czy owoce zawierają pestycydy?

Pestycydy, którymi pryskane są truskawki, powinny być przebadane pod kątem bezpieczeństwa — na żywności nie może znaleźć się ich trująca ilość.  Owoce, które całkowicie są pozbawione nawet naturalnego oprysku, najczęściej pochodzą z osobistej działki — tylko wtedy można w pełni kontrolować, to jak są uprawiane. 

Jak sprawdzić, czy truskawki były mocno pryskane? 

Truskawki możemy podzielić na ekologiczne i pryskane, niemniej nawet pierwsze mogą być czasami nawożone w naturalny sposób. Chcąc kupić możliwe jak najzdrowsze owoce, warto sięgać po produkty od sprawdzonych dostawców — można się wybrać na lokalny targ, czy też wybierać produkty z ekologicznym oznaczeniem. Wielu producentów, aby zwiększyć uprawy i chronić owoce, decyduje się na stosowanie nawozów i oprysków (dopuszczalnych przez normy), które przy większym spożyciu mogą odbijać się na naszym zdrowiu. 

Należy pamiętać, że większość środków ochrony roślin, pozostaje na samej skórce owoców, dlatego też przed ich spożyciem, należy dokładnie umyć truskawkami. Niemniej jednak nie zawsze wystarczy tylko sama woda, w przypadku pryskanych produktów, warto użyć specjalnej mieszanki, dzięki której pozbędziemy się szkodliwych substancji z owoców. 

Sprawdź także: Tak usuniesz robaki z czereśni. Banalnie proste i nie wymaga krojenia

Jak pozbyć się oprysku z owoców — przygotuj taką kąpiel dla truskawek 

Owoców, nawet z ekologicznych upraw, nie powinniśmy zjadać bez wcześniejszego umycia, jeśli wiemy, że nie ma na nich oprysków, to wystarczy wypłukać je pod bieżącą wodą. Jednak jeśli nie mamy takiej pewności, to aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, warto zastosować mieszanki z octu i sody oczyszczonej. 

Po opłukaniu truskawek należy je zanurzyć w roztworze wody z octem — proporcje powinny wynosić 3:1, oznacza to, że np. na 3 litry wody używamy 1 litra octu. Do takiej mieszanki przekładamy owoce i trzymamy przez 5 minut, następnie odcedzamy i przekładamy do kolejnego roztworu tym razem wody ze szczyptą sody oczyszczonej. Ponownie trzymamy przez ok. 5 minut, jeśli woda stała się mętna to oznacza, że owoce były pryskane. Po zanurzeniu ich w sodzie warto ponownie opłukać truskawki przed spożyciem.  

Jeśli kupiliśmy więcej truskawek i chcemy sprawdzić, czy były pryskane można to zrobić na niewielkiej ich ilości, taki zabieg może wpływać na strukturę i smak owoców, więc lepiej przeprowadzać go tylko w przypadku produktów, co do których mamy wątpliwości. Ponadto warto zostawić na truskawkach szypułki, dzięki temu nie zepsują się tak szybko. 

Przeczytaj też: Tych ziemniaków lepiej nie jedz. GIS ostrzega i wycofuje ze sklepów

Zobacz też:

​To połączenie ananasa, banana, gruszki i mandarynki. Uważana jest za najzdrowszy owoc na świecie

W tym lesie aż roi się od grzybów. Wyjdziesz z pełnym koszykiem

Tak usuniesz plamy po truskawkach. Nie ma prostszego i tańszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | triki