Reklama
Reklama

Chcesz mieć więcej energii po przebudzeniu? Pij jedną filiżankę zamiast porannej kawy

Poszukujesz alternatyw dla tradycyjnej, czarnej kawy? Jeśli chcesz mieć dużo energii po przebudzeniu, to koniecznie zacznij pić matchę. Dzięki tej sproszkowanej herbacie twoje samopoczucie ulegnie poprawie już po kilku dniach. Sprawdź zdrowotne właściwości tego napoju, a gwarantujemy, że przekonasz się do niego.

Matchę uznajemy za japoński produkt, choć tak naprawdę powstał w Chinach. Herbata została przetransportowana do Japonii przez mnichów, dla których jej parzenie stanowiło jeden z elementów ceremonii. Zdrowotnymi właściwościami tego napoju zainteresowali się także Europejczycy, dlatego obecnie możemy kupić go niemal w każdym sklepie

Z czego zrobiona jest matcha?

Matcha ma formę proszkowaną, dlatego wiele osób obawia się, czy na pewno jest dobra dla naszego zdrowia. Napój ma wartości odżywcze, a więc można pić go codziennie zamiast kawy

Sproszkowana forma matchy wynika z procesu jej pozyskiwania. Powstaje ona przez suszenie, a następnie ścieranie młodych liści herbaty chińskiej, którą poddaje się specjalnej uprawie. Zawartość wartości odżywczych wynika z ochrony roślin przed słońcem.

Dlaczego warto pić matchę? Właściwości zdrowotne herbaty

Matcha zawiera w swoim składzie witaminy tj. A, B, C, E oraz K. Jest bogata także w antyoksydanty spowalaniające proces starzenia się skóry, chroniące organizm przed zapaleniami, chorobami przewlekłymi, jak również przed nowotworami.

Matchę możemy pić rano zamiast kawy, ponieważ dostarcza prawie taką samą ilość kofeiny. W przeciwieństwie do napoju kawowego dodaje energii stopniowo, nie powodując nagłego spadku siły.

Ta herbata działa zatem pobudzająco. Ponadto pozytywnie wpływa na pracę mózgu i pomaga w walce ze stresem, działając relaksująco i uspokajającą. Poprawia również koncentrację, uwagę i zmysły poznawcze

Ten napój może być pity przez osoby, które chcą obniżyć ciśnienie krwi. Wszystko dzięki obecności L-teaniny w jego składzie. 

Zastosowanie matchy w kuchni. Nie tylko napar

Najczęstszym zastosowaniem matchy w kuchni jest jej picie w postaci gorącego naparu. Wtedy w pełni wykorzystujemy jej zdrowotne właściwości. Co jeszcze możemy przyrządzić z zielonego proszku?

Na bazie matchy możemy przyrządzić jogurty, koktajle, smoothie albo matcha latte (herbatę matcha z mlekiem). Warto wykorzystać ją w tortach, ciastach i deserach. Dzięki niej słodkości zyskują wyjątkowy smak i oryginalny wygląd. 

Zobacz też:

Olej pryskający z patelni to prawdziwa zmora. Tak pozbędziesz się problemu

​Domowy środek do czyszczenia nagrobka. Będzie lśnił z daleka i nie zniszczysz płyty

W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Wrócisz do domu z pełnym koszem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie