Brązowe jajka możesz wybielić. Wystarczy wrzucić to do garnka, by zyskać bielutkie pisanki
Pisanki są jednymi z najpiękniejszych ozdób na świątecznych stołach. Niewiele osób wie, że ich ostateczny wygląd w bardzo dużym stopniu zależy od tego, jaki kolor ma jajko. Jeśli w lodówce masz same brązowe jajka — nic straconego. Poznaj domowy sposób na wybielenie jajek, który zawsze się sprawdza.
Jajka mają różne kolory. Mało kto wie, że ich barwa — biała lub bardziej brązowa — zależy od... rasy kury. Jednak do przygotowania pisanek najlepiej sprawdzą się białe jajka, które są idealnym podkładem.
Jeśli w lodówce masz same brązowe jajka, możesz mieć problem z przygotowaniem żółtych pisanek. Przekłamane mogą być także kolory w przypadku niektórych jasnych odcieni np. czerwonego czy zielonego. Na szczęście nie oznacza to, że musisz kupować nowych jajek. Wystarczy, że wykorzystasz ten domowy sposób, który zawsze się sprawdza. Do jego wykonania będziesz potrzebować dwóch rzeczy — octu i wody. Wystarczy, że wymieszasz te dwa składniki w proporcji 1:1. Następnie w takiej miksturze przez 10 minut gotuj jajka.
Sprawdź również: Jak naturalnie zabarwić pisanki? Domowe sposoby na kolorowe jajka
Pamiętaj, że w trakcie gotowania na powierzchni będzie tworzyła się piana. Musisz ją cały czas zbierać, jeśli chcemy, by jajka były idealnie białe. Jeśli po gotowaniu na niektórych jajkach nadal widać przebarwienia, wystarczy po przestudzeniu wyszorować je czystą gąbeczką do mycia naczyń. Dlaczego ta metoda jest taka skuteczna? Ocet wchodzi w reakcję z wapniem, a następnie skutecznie usuwa pigment z jajek, przez co stają się idealnie białe. Po takim gotowaniu mamy idealny podkład do stworzenia pięknych pisanek o głębokim kolorze.
Zobacz też:
Kup w aptece i wkrop do wazonu. Bazie postoją wiele miesięcy
Słyszałeś o pisankach ozdobionych cukrem? Są banalnie proste do wykonania i wyglądają obłędnie