Babcia zawsze podawała mi go na przeziębienie. Piję przez całą jesień i nie choruję
Syrop z czosnku to naturalny sposób na wzmocnienie odporności, który od lat stosowany jest w medycynie ludowej. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, przeciwzapalnym i wzmacniającym, pomaga nie tylko w leczeniu przeziębień, ale także zapobiega chorobom. Poznaj wyjątkowy przepis mojej babci na syrop z czosnku i sprawdź, dlaczego warto sięgać po niego szczególnie jesienią.
Współczesne badania przeprowadzone m.in. przez naukowców z Uniwersytetu Południowo-Wschodniego i Uniwersytetu Xizang Minzu w Chinach, potwierdzają to, co nasze babcie wiedziały od wieków. Wynika z nich, że regularne spożywanie czosnku może zmniejszać ryzyko zachorowania na przeziębienie nawet o 63%. Spożywając go, chorujemy krócej, a objawy przeziębienia są łagodniejsze. Czosnek wykazuje także właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, dodatkowo wspierając zdrowie serca.
Syrop z czosnku od wieków jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych leków na przeziębienia i grypę. Nie bez powodu czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Jego głównym składnikiem odpowiedzialnym za lecznicze działanie jest allicyna - substancja, która aktywuje się, gdy go rozgnieciemy lub posiekamy. Allicyna ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, dlatego jest skutecznym środkiem w walce z infekcjami.
Zobacz również: Gotuję tę zupę całą zimę, a moja rodzina nie choruje. Działa lepiej, niż syrop z cebuli
Warto również wiedzieć, że czosnek zawiera witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspierają nasz układ odpornościowy. Wśród najważniejszych substancji znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, selen, magnez, a także flawonoidy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwwirusowym syrop z czosnku skutecznie radzi sobie z drobnoustrojami wywołującymi przeziębienia, kaszel i ból gardła. Rozrzedza śluz, ułatwiając jego wydalanie z organizmu. Łagodzi również stany zapalne w organizmie, przyspieszając powrót do zdrowia.
Kiedy dopadały mnie pierwsze objawy przeziębienia, babcia natychmiast przygotowywała swój specyfik. Jej przepis na syrop z czosnku jest niezwykle prosty. Można przygotować go w zaledwie kilka minut.
Składniki:
- 2 główki czosnku,
- szklanka letniej wody
- 100 gramów cukru (lub miodu jako zdrowszej alternatywy)
Przygotowanie:
- Obierz ząbki czosnku, pokrój w plastry i rozgnieć nożem. Odstaw na 10 minut, by uwolniła się allicyna.
- Przełóż czosnek do słoika, zalej letnią wodą i dodaj cukier lub miód. Dokładnie wymieszaj.
- Zakręć słoik i odstaw na 24 godziny.
- Po tym czasie przelej syrop przez sitko, aby oddzielić kawałki czosnku. Przechowuj w lodówce.
Dawkowanie: Spożywaj jedną łyżeczkę syropu dwa razy dziennie, aby wzmocnić odporność.
Jeśli chcesz wzmocnić działanie syropu z czosnku, warto dodać do niego cytrynę i miód, które również mają właściwości wzmacniające odporność. Cytryna to naturalne źródło witaminy C, która wspiera produkcję białych krwinek, odpowiedzialnych za walkę z infekcjami. Miód natomiast działa antybakteryjnie, koi podrażnione gardło i dodaje syropowi słodyczy, łagodząc intensywny smak czosnku.
Składniki:
- 2 główki czosnku,
- sok z 2 cytryn,
- 4 łyżki miodu,
- szklanka przegotowanej, letniej wody.
Przygotowanie:
- Obierz czosnek, posiekaj i rozgnieć, odstaw na 10 minut.
- Przełóż czosnek do słoika, dodaj sok z cytryny i miód.
- Zalej całość letnią wodą i dokładnie wymieszaj.
- Słoik odstaw na 24 godziny.
- Przecedź syrop przez sitko, przechowuj w lodówce.
Dawkowanie: Spożywaj dwie łyżeczki dziennie.
Aby jeszcze bardziej wzmocnić działanie syropu, możesz dodać do niego imbir - roślinę o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Imbir pobudza krążenie, rozgrzewa organizm i wspomaga walkę z infekcjami, dlatego jest idealnym składnikiem na jesienno-zimowe przeziębienia. Wystarczy, że zetrzesz go na tarce.
Zobacz też:
Gdzie wyrzucać torebki po herbacie? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób. Nigdy więcej się nie zepsują