Zmieszaj te składniki kuchenne i podlej ogórki. Będziesz zbierać warzywa koszami
Chcesz, żeby ogórki eksplodowały mnóstwem dużych, soczystych warzyw? W takim razie nie możesz zapomnieć o ich nawożeniu - te rośliny potrzebują konkretnych składników odżywczych do owocowania. Sprawdź przepis na nawóz bez grama chemii. Przygotujesz go ze składników, które na sto procent już masz w kuchni.
Ogórki chłoną składniki odżywcze niczym gąbka i rosną intensywnie tylko przy ich dużej ilości. Jeśli zapominamy o regularnym nawożeniu, to dojdzie do żółknięcia liści, słabego kwitnienia, a w efekcie wydawania małych plonów. Przedstawiamy przepis na naturalny nawóz o prostym składzie, stanowiący mieszankę mikro- i makroelementów, idealny do wsparcia mikrobiologii podłoża.
Składniki:
- 5 l ciepłej wody;
- 2 pokrojone skórki banana;
- 1 łyżka suchych drożdży;
- 1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
Pokrojone skórki banana, suche drożdże i cukier umieszczamy w wiadrze i zalewamy te składniki ciepłą wodą. Całość odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedzamy płyn przez gazę lub sito.
Stosowanie:
Rośliny nawozimy od razu po 24 h fermentacji. Po 2-3 dniach naturalny nawóz może stracić swoje cenne właściwości.
Ogórki podlewamy miksturą raz w tygodniu. Dotyczy to okazów uprawianych w gruncie, donicach, szklarniach i tunelach.
Zabieg ten wykonujemy rano lub wieczorem. Nawożenie ogórków w pełnym słońcu mogłoby spowodować poparzenie ich delikatnych liści i szybkie wyparowanie płynu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak i kiedy wykonywać ogławianie pomidorów? Ten zabieg jest bardzo ważny
Skórki z banana, zawarte w tym naturalnym nawozie, stanowią źródło potasu i fosforu - minerałów niezbędnych do kwitnienia i owocowania. Z kolei drożdże zawierają enzymy, witaminy i mikroorganizmy aktywujące życie w podłożu. Cukier natomiast stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii.
Wszystko to zalewamy ciepłą, a nie zimną wodą, ponieważ dzięki niej dochodzi do fermentacji i uwalniania składników odżywczych. Za sprawą tego roztworu zauważymy duże zmiany w rozwoju ogórków. O jakich mowa?
Wzrost roślin zostaje natychmiast przyspieszony. Ich kwitnienie staje się obfitsze i równomierne. W efekcie wydają soczyste, długie i jędrne plony.
Warto również wspomnieć, że ten naturalny nawóz jest nie tylko miksturą wzrostu, kwitnienia i owocowania, ale też odporności. Przy jego regularnym stosowaniu ogórki lepiej znoszą zmiany pogodowe i uodparniają się na choroby grzybowe. Nie ma mowy o żółknięciu liści. Za to zauważymy przyrost plonu z tygodnia na tydzień.
Ta domowa odżywka sprawdzi się również w przypadku pomidorów. Wówczas pomijamy jedynie dodawanie skórek bananów.
Zobacz też:
Ulewa zniszczyła ogród? Tak pozbędziesz się nadmiaru wody i uratujesz rośliny
Liście roślin doniczkowych zwijają się i klapną? Zdziwisz się, co jest przyczyną
Możesz mieć sadzonki piwonii za darmo. Pamiętaj jednak o tym