Reklama
Reklama

Zbieraj przez zimę, a wiosną rozsyp w ogrodzie. Rośliny ci podziękują

Styczeń to czas, w którym nie musisz jeszcze zawracać sobie głowy pracami ogrodowymi, jednak już teraz warto zacząć przygotowania do kolejnego sezonu. Zimą koniecznie nazbieraj jak najwięcej skorupek jajek, aby wiosną móc rozsypać je na grządkach. Dzięki temu twoje warzywa i kwiaty odwdzięczą ci się bujnym wzrostem i obfitym owocowaniem.

Zimą niewielu Polaków myśli jeszcze o uprawie warzyw, owoców i kwiatów na grządkach, a to ogromny błąd. Pomimo tego, że standardowo jest to okres odpoczynku od prac ogrodowych, już w styczniu powinieneś zacząć przygotowywać się do kolejnego sezonu. Jak najszybciej zacznij zbierać skorupki jajek i naucz się przechować je w odpowiedni sposób, a na wiosnę będziesz mógł wykorzystać je jako skuteczny nawóz do roślin. 

Po co rozsypywać skorupki jajek w ogrodzie? To naturalny zasilacz do warzyw i kwiatów

Jeżeli zimą nazbierasz dużą ilość skorupek jajek i rozsypiesz je na grządkach w ogrodzie wiosną, na pewno wspomogą one rozwój twoich warzyw i kwiatów. W aż 90 procentach składają się one bowiem z węglanu wapnia, który odkwasza glebę i zawiera niezbędne do prawidłowego wzrostu roślin minerały takie jak:

  • wapń
  • potas
  • fosfor
  • magnez
  • żelazo

Aby jednak skorupki jajek nadawały się do wykorzystania wiosną, do tego czasu musisz przechować je w odpowiedni sposób tak, aby nie zaśmierdziały się w domu. Powinny być one dokładnie wysuszone poprzez włożenie na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 200 stopni Celsjusza. To pozwoli dokładnie je odkazić i zwiększy ich kruchość. To z kolei ułatwi ci zmielenie skorupek jajek w proszek, w którego formie najwygodniej będzie ci rozsypywać je później na grządkach. 

Może cię zainteresować: Widzisz wełniste kłaczki na roślinach doniczkowych? Zrób to, nim zniszczą dracenę i storczyka                

Te rośliny ci podziękują, jeżeli wiosną rozsypiesz skorupki jajek w ogrodzie

Nie wiesz, na których grządkach najlepiej rozsypać zmielone skorupki jajek? Taki nawóz na pewno pozytywnie wpłynie na kondycję pomidorów czy ogórówków. Poza tym, warto również zasilać nim papryki, cebule, cukinie, sałaty kapusty czy fasole. W przypadku owoców, przy winogronach, gruszach, brzoskwiniach i jabłoniach, a jeśli chodzi o rośliny ozdobne, skorupki jaj ożywią lawendę, piwonię, liliowca czy różę. 

Czytaj również: Wlej do doniczki zamiokulkasa ten produkt za 1,50 zł. To eliksir życia dla chorych roślin                            

Zobacz też:

Te warzywa wysiej jeszcze w lipcu. Szybko doczekasz się plonów

Wystarczy kilka składników z kuchennej szafki. Zrób domowy oprysk, a mszyce nie tkną winorośli

Ta odmiana hortensji jest tak piękna, że zwala z nóg. Musisz mieć ją w ogrodzie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: działka | nawożenie | warzywniak | uprawa roślin