Reklama
Reklama

Zasiej raz i ciesz się plonami przez lata. Warzywa wieloletnie, które warto mieć w ogrodzie

Istnieją rośliny, które jednorazowo posadzone pozwolą nam cieszyć się obfitymi plonami przez wiele sezonów. Są to tak zwane warzywa wieloletnie, które gwarantują zbiory przez długi czas przy niewielkim nakładzie energii. Podpowiadamy, jakie warzywa wybrać do swojego ogrodu i jak o nie dbać, aby przez nawet kilkadziesiąt sezonów wydawały obfite plony.

Prowadząc swój ogród, warto rozważyć posadzenie w nim warzyw wieloletnich. Oszczędzą nam one sporo pracy, a równocześnie będą cieszyły nas plonami przez wiele sezonów. Wystarczy, że o nie zadbamy i wybierzemy odpowiednie gatunki. Wtedy to po jednorazowym posadzeniu ich, będziemy mieli obfite zbiory przez wiele lat. Sprawdź, jakie warzywa warto sadzić.

Warzywa wieloletnie w ogrodzie - co warto o nich wiedzieć?

Uprawa warzyw wieloletnich jest świetnym pomysłem, ponieważ zazwyczaj rośliny te nie wymagają od nas wiele uwagi, a w dodatku są one dość odporne na mróz. Tym samym mogą nam zapewnić coroczne zbiory.

Warto jednak wybrać dla nich od razu właściwe stanowisko, abyśmy nie musieli przesadzać naszych warzyw, ponieważ mogłoby to zaburzyć ich coroczne plonowanie. Poza tym musimy pamiętać o systematycznej pielęgnacji, takiej jak w przypadku innych warzyw - czyli podlewanie oraz ochrona ich przed szkodnikami i chorobami. Oprócz tego powinniśmy odpowiednio przygotować glebę dla naszych warzyw.

Najlepiej będzie jeśli jesienią poprzedniego roku lub wczesną wiosną przed uprawą, dokładnie przekopiemy grządki, gdzie będą rosły nasze warzywa, dodając do tego nawóz organiczny, np. kompost lub granulowany obornik.

Czytaj również: Zbliża się czas ściółkowania malin. Nie przegap tego terminu

Te rośliny warto mieć w swoim ogrodzie. Jakie warzywa wieloletnie posadzić?

Z racji tego, że warzywa wieloletnie są łatwe w uprawie i co najważniejsze wymagają tylko jednorazowego sadzenia, dając równocześnie plony przez kilka lub nawet kilkadziesiąt sezonów, to warto je uprawiać na swojej działce.

Istnieje kilka gatunków, które spełnią te oczekiwania i świetnie sprawdzą się w naszym ogrodzie. Oto warzywa, które warto posadzić:

  • Szparagi - to smaczne i pożywne warzywo, które co wiosnę dostarczy nam delikatnych pędów. Raz założona i dobrze pielęgnowana grządka szparagów, potrafi być źródłem zbiorów nawet przez 20 lat i dłużej. Wobec tego zdecydowanie warto mieć je w swoim ogrodzie, czyniąc z nich długotrwałą korzyść.
  • Karczochy - są one nie tylko smaczne, ale i stanowią ciekawą ozdobę ogrodu. Rośliny te wytwarzają jadalne pąki kwiatowe, które możemy zbierać od późnej wiosny do lata. Karczoch może produkować swoje pąki przez około 3-5 lat. Długość tego okresu zależna jest od pielęgnacji oraz wybranego przez nas stanowiska dla rośliny.
  • Rabarbar - jest niezwykle wytrzymałą byliną o cierpkich łodygach, które świetnie sprawdzają się do przetworów i deserów. Rabarbar daje plony wiosną oraz wczesnym latem. Potrafi on cieszyć nas swoim smakiem przez 8-15 lat, a czasem i dłużej, jeżeli odpowiednio o niego zadbamy. Pamiętajmy jednak, aby w przypadku rabarbaru unikać zbyt wczesnych zbiorów w pierwszym roku po posadzeniu go, aby roślina miała szansę się dobrze zakorzenić.
  • Cebula wędrująca - nazywana jest także cebula drzewiastą lub egipską. Roślina ta wytwarza skupiska małych cebulek na szczycie wysokich łodyg. Co więcej, cebule te mogą same się przesadzać, tym samym "spacerując" po ogrodzie i zapewniając ciągłe zbiory zielonej cebuli. Stąd wywodzi się nazwa cebuli wędrującej.
  • Chrzan - to ostre warzywo korzeniowe, dodające potrawom pikantności. Potrafi się silnie rozprzestrzeniać, dlatego zaleca się uprawę chrzanu w wyznaczonym miejscu lub pojemniku. Jest to roślina wieloletnia, która potrafi dawać plony przez 10-20 lat.
  • Szczaw - to zielona bylina, która ma mięsiste liście o ostro kwaśnym i lekko cytrynowym posmaku. Możemy je zbierać przez cały sezon wegetacyjny i wykorzystywać m.in. do zup, sosów czy sałatek. Szczaw wydaje plony przez 5-10 lat.  

Zobacz też:

Zanim posadzisz cebulę, namocz ją w tym. Wiosną zbierzesz duże główki

Widzisz takie plamy na świerku? Ogrodnik zdradza, w czym tkwi problem

Winogrona będą miały 3 razy więcej owoców. Wystarczy, że w październiku zrobisz to

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywniak | uprawa roślin | pielęgnacja roślin