Reklama
Reklama

Zasadź na parapecie to zioło. Zastąpisz nim niezdrową przyprawę do rosołu

Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez maggi. Niestety zaliczamy je do niezdrowych produktów, których lepiej unikać. Warto zatem poszukać zdrowszej alternatywy tej przyprawy. Możesz zasadzić na parapecie lub w ogrodzie lubczyk zachwycający zarówno smakiem, jak i aromatem. Sprawdź najważniejsze informacje o uprawie tego zioła.

Lubczyk należy do bylin z rodziny selerowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, jednak dobrze rośnie w naszych klimacie. Cechuje się intensywnym i korzennym aromatem oraz połączeniem różnych smaków tj. słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego. Dzięki takiej mieszance stanowi dodatek do wielu dań. Ponadto jego korzeń znany jest z właściwości leczniczych. Właśnie dlatego warto dodawać go do rosołu zamiast maggi. 

Jak uprawiać lubczyk? Najważniejsze zasady pielęgnacyjne

Lubczyk jest elastyczną rośliną, jeśli chodzi o uprawę, dlatego możemy posadzić go w ogrodzie, ale też w doniczce na balkonie czy tarasie. Musimy zapewnić mu słoneczne stanowisko, abyśmy mogli cieszyć się wyjątkowym zapachem jego liści. 

Roślinę wysiewamy jako sadzonki lub nasiona. Czynność tę wykonujemy w marcu i kwietniu. Lubczyk najlepiej urośnie na żyznej, dobrze drenowanej ziemi o pH wynoszącym 6-7. W fazie wzrostu musimy podlewać go regularnie, lecz nie bardzo obficie. 

Przed zimą należy przyciąć roślinę i zapewnić jej odpowiednie okrycie. Dzięki temu ochronimy ją przed mrozem.

Czasem zdarza się, że liście lubczyku żółkną lub słabo rosną. Przyczyną tego może być niewłaściwe nawadnianie lub nieodpowiednia gleba. Powinniśmy zatem zapewnić mu odpowiedni poziom wilgotności i zacząć nawozić go organicznym nawozem lub takim specjalnym dla ziół

Lubczyk do rosołu i nie tylko. Do czego można go dodawać?

Pierwszym zastosowaniem lubczyku, które przychodzi nam na myśl, jest zastąpienie nim maggi. Dzięki tej roślinie rosół zyskuje niezwykły smak. To zioło możemy też dodawać do innych zup. 

Lubczyk idealnie nadaje się także do sałatek oraz warzywnych i rybnych dań. Dawniej wykorzystywano roślinę jako zamiennik pieprzu, dlatego dodawano ją do nalewek ziołowych

Z lubczyku możemy przygotować domową pastę. Z powodzeniem zastąpi kostki rosołowe. 

Zobacz też:

Tych roślin lepiej nie sadź w ogrodzie. Zagłuszą inne gatunki i nigdy się ich nie pozbędziesz

Rośliny doniczkowe marnieją? Wykorzystaj kawałek folii, a szybko wrócą do formy

Zapomnisz o mszycach w ogrodzie. Ten owoc sprawi, że uciekną raz, dwa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zioła