Pomidory będą najsłodsze w okolicy. Wystarczy, że zastosujesz trik mojego dziadka
Pomidory wyhodowane w ogrodzie mogą być znacznie zdrowsze i smaczniejsze od tych kupionych w sklepie. Jeśli chcesz, by były naturalnie słodkie i soczyste, stosuj prosty trik mojego dziadka. Zamiast podlewać pomidory wodą z cukrem czy sodą, spróbuj nakarmić je innym domowym nawozem. Pysznych owoców pozazdroszczą ci wszyscy sąsiedzi.
Zacząłeś uprawiać pomidory? To świetnie. Jeżeli teraz włożysz trochę wysiłku w opiekę nad ich sadzonkami, na przełomie lipca i sierpnia będziesz mógł cieszyć się zdrowymi owocami.
Będą o niebo smaczniejsze, niż te zakupione w markecie. Aby pomidory były naturalnie słodkie i soczyste, musisz jednak zapewnić im odpowiednie warunki. Podlewaj je specjalną mieszanką z przepisu mojego dziadka, a będą najlepsze w okolicy.
Pomidory potrzebują ciepła oraz dużej ilości słońca. Lepiej pamiętaj o tym wybierając dla nich stanowisko, bo inaczej nie będą słodkie i smaczne. Najlepiej postaw na takie, które będzie osłonięte od wiatru i zagwarantuje im minimum 6-8 godzin dostępu do światła słonecznego w ciągu dnia.
Gleba pod uprawę pomidorów musi być natomiast żyzna, przepuszczalna i bogata w składniki odżywcze. Przed zasadzeniem krzewów, możesz ją wzbogacić kompostem albo dobrze rozłożonym obornikiem.
Czytaj również: Ogórki będą świeże nawet 2 razy dłużej, Wystarczy, że po zakupie zrobisz to
Niektórzy zapominają, że posadzenie pomidorów to dopiero początek opieki nad tymi roślinami. Aby późnym latem zebrać satysfakcjonujące plony, warto stosować kilka zabiegów pielęgnacyjnych, dzięki którym owoce będą słodsze, aromatyczne i nie zachorują.
Przede wszystkim, aby krzewy nie były zbyt gęste, pozbywaj się dolnych liści. A w fazie dojrzewania owoców... ogranicz podlewanie nawet o połowę. To nie żart, bo często to właśnie przez przelewanie tracą wyrazistość smaku. Dlatego po zbiorach wydają się rozwodnione.
Aby pomidory były słodkie można posypywać je popiołem drzewnym. Świetnie się sprawdza. Mój dziadek stosował jednak inny domowy nawóz do pomidorów, aby trochę zaoszczędzić, uniknąć mszyc, a przy okazji dostarczyć im niezbędnych składników odżywczych w naturalny sposób.
Chodzi o nawóz ze skórek bananów wypełniony po brzegi potasem. To właśnie ten pierwiastek odpowiedzialny jest za naturalną słodycz owoców. Aby go przygotować, pokrój skórki z dwóch bananów na małe kawałki.
Zalej je 1 litrem ciepłej wody i odstaw w ciemne miejsce na około 40 godzin. Później wyciągnij skórki, a płyn wykorzystuj do podlewania pomidorów po rozcieńczeniu z wodą w proporcji 1:1. Stosuj co 2-3 tygodnie.
Zobacz też:
Regularnie pryskaj tym ogórki. Mszyce i mączniak nie zniszczą twoich plonów
Zamiokulkas nie chce rosnąć? Podlewaj go w ten sposób, a szybko zobaczysz nowe liście
Podlewaj bratki tym nawozem z resztek. Będą kwitły o wiele dłużej, niż u sąsiada