Ta roślina wydłuża życie. Możesz uprawiać ją w domu
Pstrolistka sercowata to ciekawy okaz, który pochodzi z Azji i jest rośliną ozdobną, ale także jadalną, stosowaną w tradycyjnej medycynie. Ma ona wiele cennych właściwości i określana jest mianem eliksiru młodości. Sprawdź, jak ją stosować i dlaczego warto to robić.
Przeciętna wieku w Polsce jest mniej więcej o 10 lat niższa niż osób w Japonii. Warto więc przyjrzeć się ich sztuczkom odmładzającym, które stosują, aby również odjąć sobie kilka lat. Jedną z nich jest spożywanie rośliny o nazwie pstrolistka sercowata. To okaz rosnący w okolicach Himalajów, ale też w południowych Chinach, Japonii i na Półwyspie Koreańskim. Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać tę niezwykłą roślinę.
Pstrolistka to bylina pochodząca z Azji. Cechują ją średniej wielkości liście, osiągające do 10 cm długości o sercowatym kształcie. Są one ciemnozielone i posiadają wyraźne widoczne unerwienie i bordowe, wąskie obrzeże. Istnieje również odmiana tej rośliny bardziej ozdobna i jest to pstrolistka sercowata, której liście mają liczne przebarwienia m.in. czerwone, różowe, żółte i kremowe.
Liście rośliny wyrastają na pędach o długości do około 50 cm i mają tendencję do pokładania się na ziemi i ukorzeniania. Warto również wspomnieć, że pstrolistka ma także ciekawe kwiaty, które są właściwie niedużym kłosem. Jego podstawą są cztery białe tzw. podsadki, które wyglądają jak płatki kwiatu. Pstrolistki kwitną od czerwca do września.
Roślina ta była i jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. Przypisuje się jej właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i moczopędne. Może być też stosowana zewnętrznie i działa wtedy na skórę m.in. przeciwzmarszczkowo i rozjaśniająco, a także łagodzi podrażnienia, dlatego używana jest ona w kosmetyce. Natomiast do surowca zielarskiego stosuje się liście, kłącza i pędy.
Czytaj również: Złamaną łodygę storczyka można uratować. Zrób to, a szybko dojdzie do siebie
Pstrolistka od lat jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, w której zjada się młode liście oraz pędy rośliny. Można spożywać je na surowo lub po obgotowaniu.
Liście pstrolistki mają specyficzny smak, który niektórym kojarzy się z rybą, a innym z pomarańczą. W Korei z liści i kwiatów przygotowuje się herbatę. Innym sposobem na przygotowanie pstrolistki jest wrzucenie jej do miksera, dolanie wody lub mleka i zmiksowanie całości. Mówi się, że wypicie szklanki tej mikstury każdego dnia, odejmuje nam 10 lat życia.
Zobacz też:
Ten zabieg dla roślin doniczkowych to konieczność. Będą lepiej rosły
Twój grudnik nie chce zakwitnąć? Pewnie popełniasz ten popularny błąd
Zimą nakarm tym zamiokulkasa. Wróci do formy i urośnie jak na drożdżach