Sadzonki pomidorów żółkną? Ogrodnik zdradza, co należy zrobić
Twoje sadzonki tracą soczysty, zielony kolor i zmieniają swoją barwę na żółtą? Jeśli tak, to koniecznie sprawdź przyczyny tego zjawiska. Znając je, podejmiesz odpowiednie kroki. Przedstawiamy rady ogrodnika na uratowanie żółknących pomidorów.
Pomidory wymagają odpowiedniej pielęgnacji, aby miały dobre warunki do wzrostu i plonowania. Tylko wtedy wydadzą liczne i soczyste owoce. Niestety czasem zdarza się, że ich liście zmieniają barwę z zielonej na żółtą.
Żółknięcie sadzonek, inaczej nazywane chlorozą, jest efektem zahamowania tworzenia się chlorofilu. To właśnie ten związek odpowiada za zielony kolor liści. Gdy zauważymy zmianę barwy, to powinniśmy przystąpić do natychmiastowego działania.
Jeśli zauważymy, że liście pomidorów zmieniają kolor z zielonego na żółty, to w pierwszej kolejności należy uświadomić sobie przyczynę tego zjawiska. Dzięki temu będziemy mogli podjąć odpowiednie kroki naprawcze. Dlaczego zatem sadzonki pomidorów żółkną?
- Mała ilość składników odżywczych
Za główną przyczynę żółknięcia sadzonek uznaje się zbyt małą ilość azotu, fosforu, potasu, żelaza czy magnezu w glebie. To właśnie te składniki odżywcze są odpowiedzialne za proces tworzenia chlorofilu.
- Nieodpowiednia ilość promieni świetlnych
Zbyt duża ilość promieni świetlnych prowadzi do uszkodzenia komórek roślinnych, a to może skutkować żółknięciem liści. Z kolei niedobór słońca zaburza proces fotosyntezy, ograniczając wytwarzanie chlorofilu.
- Nieodpowiednie pH gleby
Efektywne pobieranie składników pokarmowych jest możliwe przy odpowiednim pH gleby. Zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa ziemia powoduje problemy z absorpcją niektórych składników.
- Nadmierna wilgoć w glebie
Zbyt duża ilość wody w podłożu powoduje gnicie korzeni. Ponadto utrudnia przyswajanie składników odżywczych. W związku z tym sadzonki pomidorów zaczynają żółknąć i są bardziej narażone na choroby grzybowe.
- Choroby grzybowe i bakteryjne
Sadzonki pomidorów są narażone na atak różnych patogenów, zakłócających normalne funkcjonowanie struktur komórkowych roślin. Efektem może być nie tylko żółknięcie pomidorów, ale nawet ich obumarcie.
- Złe warunki środowiskowe
Ekstremalne temperatury przyczyniają się do zaburzenia procesów metabolicznych, w tym fotosyntezy. Przy zbyt niskich lub zbyt wysokich temperaturach możliwe jest żółknięcie liści.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Podsypują tym pomidory, żeby były smaczniejsze. Ogrodnik ostrzega
W pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o odpowiednią ilość składników pokarmowych. Pomidory muszą mieć także słoneczne stanowisko, jednak nie z bezpośrednio padającymi promieniami słonecznymi.
Jeśli chodzi o podlewanie, to musimy sprawdzać wilgotność gleby, zanim nawodnimy sadzonki. Rośliny te nie lubią zarówno suchego, jak i zbyt nawodnionego podłoża.
Pamiętajmy również o monitorowaniu temperatury i ochronie sadzonek przed szkodnikami oraz chorobami. Gdy tylko zauważymy niepokojące objawy, musimy natychmiast przystąpić do działania.
Zobacz też:
Skrzydłokwiat w mig wypuści nowe liście i kwiaty. Wystarczy kilka skórek tego owocu
Mój cyklamen uwielbia "zjadać" te owoce. Kwitnie po nich jak szalony
Zrób to z hostami w doniczkach. Bez problemu je przezimujesz