Reklama
Reklama

Sadzonki pomidorów żółkną? Ogrodnik zdradza, co należy zrobić

Twoje sadzonki tracą soczysty, zielony kolor i zmieniają swoją barwę na żółtą? Jeśli tak, to koniecznie sprawdź przyczyny tego zjawiska. Znając je, podejmiesz odpowiednie kroki. Przedstawiamy rady ogrodnika na uratowanie żółknących pomidorów.

Pomidory wymagają odpowiedniej pielęgnacji, aby miały dobre warunki do wzrostu i plonowania. Tylko wtedy wydadzą liczne i soczyste owoce. Niestety czasem zdarza się, że ich liście zmieniają barwę z zielonej na żółtą. 

Żółknięcie sadzonek, inaczej nazywane chlorozą, jest efektem zahamowania tworzenia się chlorofilu. To właśnie ten związek odpowiada za zielony kolor liści. Gdy zauważymy zmianę barwy, to powinniśmy przystąpić do natychmiastowego działania. 

Dlaczego sadzonki pomidorów żółkną? Poznaj przyczyny

Jeśli zauważymy, że liście pomidorów zmieniają kolor z zielonego na żółty, to w pierwszej kolejności należy uświadomić sobie przyczynę tego zjawiska. Dzięki temu będziemy mogli podjąć odpowiednie kroki naprawcze. Dlaczego zatem sadzonki pomidorów żółkną?

  • Mała ilość składników odżywczych

Za główną przyczynę żółknięcia sadzonek uznaje się zbyt małą ilość azotu, fosforu, potasu, żelaza czy magnezu w glebie. To właśnie te składniki odżywcze są odpowiedzialne za proces tworzenia chlorofilu. 

  • Nieodpowiednia ilość promieni świetlnych

Zbyt duża ilość promieni świetlnych prowadzi do uszkodzenia komórek roślinnych, a to może skutkować żółknięciem liści. Z kolei niedobór słońca zaburza proces fotosyntezy, ograniczając wytwarzanie chlorofilu. 

  • Nieodpowiednie pH gleby

Efektywne pobieranie składników pokarmowych jest możliwe przy odpowiednim pH gleby. Zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa ziemia powoduje problemy z absorpcją niektórych składników

  • Nadmierna wilgoć w glebie

Zbyt duża ilość wody w podłożu powoduje gnicie korzeni. Ponadto utrudnia przyswajanie składników odżywczych. W związku z tym sadzonki pomidorów zaczynają żółknąć i są bardziej narażone na choroby grzybowe. 

  • Choroby grzybowe i bakteryjne

Sadzonki pomidorów są narażone na atak różnych patogenów, zakłócających normalne funkcjonowanie struktur komórkowych roślin. Efektem może być nie tylko żółknięcie pomidorów, ale nawet ich obumarcie. 

  • Złe warunki środowiskowe

Ekstremalne temperatury przyczyniają się do zaburzenia procesów metabolicznych, w tym fotosyntezy. Przy zbyt niskich lub zbyt wysokich temperaturach możliwe jest żółknięcie liści. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Podsypują tym pomidory, żeby były smaczniejsze. Ogrodnik ostrzega

Jak uratować żółknące sadzonki pomidorów? Rady ogrodnika

W pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o odpowiednią ilość składników pokarmowych. Pomidory muszą mieć także słoneczne stanowisko, jednak nie z bezpośrednio padającymi promieniami słonecznymi. 

Jeśli chodzi o podlewanie, to musimy sprawdzać wilgotność gleby, zanim nawodnimy sadzonki. Rośliny te nie lubią zarówno suchego, jak i zbyt nawodnionego podłoża. 

Pamiętajmy również o monitorowaniu temperatury i ochronie sadzonek przed szkodnikami oraz chorobami. Gdy tylko zauważymy niepokojące objawy, musimy natychmiast przystąpić do działania. 

Zobacz też:

Nie wyrzucaj. Zblenduj i podlewaj róże i pomidory, a szybko ci podziękują

Posadź tę roślinę zamiast hortensji. Lwia paszcza w ogrodzie wzbudzi zazdrość sąsiadów

Widzisz mrówki na pąkach piwonii? Szybko sprawdź, co robić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pielęgnacja roślin | warzywniak